Indul a pünkösdi hosszú hétvége! – Régiós programajánló

kikapcsolódás

Rengeteg izgalmas eseményt tartogat a Bakony–Balaton régió a hétvégére. Pénteken, szombaton és vasárnap is ezernyi élményből válogathatunk: lesz zene, tánc, mozi, természetjárás, gyereknap és sok-sok játék!

A Balaton-felvidéki lankák sok-sok játékkal és kacagással is megtelnek a Vöröstói Játékfesztiválnak köszönhetően, ami május 27-29. között vár kicsiket és nagyokat Vöröstón, Barnagon és Tótvázsonyban. Az árnyas kertek és kedves pajták matchbox versenyekkel, társasjátékokkal, surranó csúzlikkal, papírsárkányokkal, zenés programokkal és szuper előadásokkal színesítik a pünkösdi hétvégét. 

Fotó: Vöröstói Játékfesztivál

A hétvége a népi hagyományokról is szól, hiszen a Káli-medencébe visszatér a II. Kőfeszt – A Szabad Táncház rendezvénye is. A 4 napos esemény során 8 település vár mintegy 100 programmal, és több száz táncossal, muzsikussal és énekessel. A hagyományőrzés és a véget nem érő örömzene és örömtánc ünnepén kalotaszegi, széki, szatmári, mezőségi, gyimesi, vajdaszentiványi, felcsíki és szászcsávási muzsika is felcsendül majd, amire bárki nyugodt szívvel táncra perdülhet, hiszen a néptánc mesterei segítenek majd elsajátítani a lépéseket.

Fotó: Kőfeszt

Az Interurbán programsorozatának részeként a hétvégén Sevilla kerül fókuszba. Pénteken a balatonboglári Babel Camp vár Rosario la Tremendita koncerttel, szombaton a keszthelyi Pavilon sor sétányon „nyílik” egy tablao flamenco, vasárnap pedig a Homola Borterasz ad otthont egy Sevillanas táncworkshopnak. Az eseménysorozat veszprémi helyszíneken is tartogat még meglepetéseket az operák városáról. és a tapaskészítés rejtelmeiről.

A hétvégi ajkai Pünkösdi Borfesztiválon az újrahasznosítás jegyében workshopon vehetünk részt a Bazalt és Plasztik eseményén

Holládon pénteken megismerkedhetünk a nyugat-balatoni szőlőhegyek örökségével, és még színházi előadást is nézhetünk az esélyegyenlőség jegyében Vonyarcvashegyen.

Májusban kezdetét vette az igaz táj, diszkurzív terek a Balaton-felvidéken című projekt is a hegyesdi jelenréten. Május 26-án, pénteken kortársművészeti esti iskolát tartanak, majd a környékhez köthető személyes, családi és egyéb fotók segítségével ismerhetjük meg a hegytörténetet.

Fotó: igaz táj

Május 27-én, szombaton Hévíz vár mindenkit a Véderdőbe egy vezetett, Geobotanikai sétára, mely során kiderül, miért különleges geológiai érték a Hévízi-tó, hogyan jut a felszínre a 12 ezer éve a Bakonyban esett eső, és megismerhetjük a tó körüli erdő növény- és állatvilágát, köztük a színpompás tündérrózsákat és egzotikus halakat is. A túra ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Fotó: heviz.hu

Ha más tájakon túráznánk egyet, a Természetre hangolva szombati koncertjét is érdemes megemlítenünk, hiszen a programsorozat szombaton az Úrkúti Őskarsztban Takács Vilkó „Egy szál gitár” estjével indul útjára. Ha lemaradtunk a regisztrációról, nem érdemes aggódni, júniustól szeptemberig havonta vehetünk részt a hangulatos koncerteken, káprázatos helyszíneken. 

A Pont Csopak idei évada is izgalmasnak ígérkezik. Ők is egy szombati eseménycsokorral indítják a nyarat, ahol Nóvé Soma Akusztik koncert, Kojot négy lelke filmvetítés és közönségtalálkozó, malomfelfedezés, workshopok, indinándalok és tábortűz kelti életre a 700 éves csopaki Plul Malom környezetét.

Fotó: Pont Csopak

Szombaton 17 órától a badacsonyi POKET automata avatását is színes programok kísérik: a POKET és a VEB2023 EKF program 3. közös kötetéből ízelítőt hallhatunk az egyik szerzőtől, Kemény Zsófitól, az Aurevoirból ismert Agócs Márton zenél. Az eseményen a Laposa Birtok termékeivel is megismerkedhetünk. 

A szombati eseményeknek még mindig nem értünk a végére, hiszen aznap Ágh Márton látványtervező is mesél a színházi előadások kulisszák mögötti világáról Keszthelyen.

A pécselyi Mórocz Pinészet Szabadegyetem borbarátoknak szombati eseményén pedig a borkészítés alapjairól, borstílusokról és irányzatokról tanulhatunk 1-1 pohár finom bor társaságában. 

Fotó: Mórocz Pincészet

A VEB2023 EKF Pajta programja is szuper eseményeket kínál a hétvégén: Szombaton például a Dörgicsei Levendárium vendége lesz gróf Nádasdy Borbála író és balettmester, Magyar Bori énekesnő és Weichinger Andrea festőnő és légzéstereapeuta.  Vasárnap pedig egy helytörténeti sétán vehetünk részt Balatoncsicsón.

Ha a szombati túrák és eseménykavalkád után vasárnap is aktív programra vágyunk, kétkeréken is felfedezhetjük a Haláp környékét, a dél-bakonyi erdőkben barangolva, letűnt épületeket és hangulatos romokat felfedezvek a Balaton Bike Tour és a BalatonBike365 kapolcsi bázisának jóvoltából egy eBike túrán. 

Fotó: BalatonBike365 Port - Kapolcs

Az Eger-víz patakművészeti őrség a Balaton északi partján 13 faluban őri és gondozza a táj kultúráját. Május 28-án Vigántpetend ad otthont a harmadik Eger-víz Napok eseménynek, ahol Szirtes Edina Mókus és Márta István, valamint a Tárkány trió ad koncertet, majd érdekes előadásokon vehetünk részt, és bejárhatjuk az Eger-víz tájművészeti ösvényt. 

Fotó: Eger-víz, Balaton

A Tájtéka és a tihanyi közösségek szervezésében is izgalmasan telik majd a gyereknap, hiszen játékos foglalkozások, kézműves programok és vezetett séták segítségével elevenednek meg a Tihanyi-félsziget történetei és legendái. 

A Balaton-felvidéki és veszprémi romok tövébe szervezett Romkoncert sorozat nyitóelőadásaként pedig vasárnap Kollár-Klemencz László Öreg Banda című zenés irodalmi estje érkezik a dörgicsei Nagyboldogasszony templomrom lábaihoz. 

Válogassatok kedvetekre egy kreatív régió eseményei közül!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!