Elhagyott iparterületek újragondolva

Hogyan lehetne az elfelejtett, rejtett kulturális és történelmi örökségeinket újra felfedezni, élettel megtölteni? A kérdés nemcsak Veszprémben, hanem egész Magyarországon és Európában is sokakat foglalkoztat. Bunkerkultúra (Bunkerculture) projektünk keretében például elhagyott katonai és ipari épületek kapnak új szerepet. 

Hogyan lehetne az elfelejtett, rejtett kulturális és történelmi örökségeinket újra felfedezni, élettel megtölteni?  A kérdés nemcsak Veszprémben, hanem egész Magyarországon és Európában is sokakat foglalkoztat. EKF programunkban több projektet is erre a témára fűztünk fel – új perspektívákat, kreatív megoldásokat keresünk. Bunkerkultúra (Bunkerculture) projektünk keretében például elhagyott katonai és ipari épületek kapnak új szerepet. 

Veszprémben és a környékén elég sok elhagyott ipari létesítményt találunk, jórészt a szocialista iparosítás mementóit. Az egykor fontos és nyüzsgő gyárak, üzemek épületei ma üresen és elfeledve várják, hogy valaki újra felfedezze őket. EKF fővárosként mi majd megtesszük!

Egyik kiszemeltünk az Inotai Hőerőmű. A három hűtőtorony uralja a környező tájat. Sokan nem is tudják, hogy építésük idején igazi mesterműnek számítottak. Elsőre talán furán hangozhat, hogy kulturális funkcióval töltenénk meg a három tornyot, de pont e szokatlanságot kihasználva tennék mindezt. Számos sikeres európai példával találkozhatunk – és ezekből tanulva szeretnénk mi is újra élettel megtölteni az iparterületet. Az a tervünk, hogy 2023-ra (újra) alkalmassá tegyük a tornyokat és a közvetlen közelükben lévő Béke Művelődési Házat a kulturális hasznosításra, s mindezt a lehető legkevesebb átalakítással, hogy megőrizzük az épületek sajátos formáját és hangulatát – így tisztelegve ipari jelentőségük előtt. A tornyok az EKF év során koncerteknek, kiállításoknak és színházi előadásoknak adnak majd otthont.

A projekten külföldi partnerekkel dolgozunk együtt, többek között a londoni Central St. Martins Elbeszélő Környezet építészeti kurzusával. Velük nem csak helyszíni projekteteket, hanem közös kurzusokat is tervezünk, melyek építészeti, színházművészeti kérdések, illetve a dizájn és menedzsment témakörei kapcsán azt járják körbe, hogyan lehet átalakítani, kulturális és egyéb szórakoztatási célra újrahasznosítani ezeket az elhagyott ipari helyeket.

GALÉRIA

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 17 óra 04 perc 56 másodperc
van hátra a megnyitóig!