Ismered Csokonai és az első magyar szépségkirálynő keszthelyi kalandjait?

Szerzői mutatták be a 775. éves születésnapját ünneplő Keszthely történeteit bemutató „Beszélő Városok - Keszthelyi történetek” című kötetet a Helka hajón. A könyv a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete munkatársainak és Keszthely közötti együttműködés részeként készült el: szerzői a város életét, múltját emberi történeteken át mutatják be.

„Midőn a tél ragyogó fehér leplét a költői gondolatokat termelő Balaton vidékére borítja, mindenütt méla csend honol. Keszthely alatt azonban télen is zajos, mozgalmas élet van.” Sági János 1910-ben íródott sorait megerősítik mindazon korabeli történetek, amelyeket a most megjelent „Beszélő Városok - Keszthelyi történetek” című kötetben olvashatunk. A pezsgő társasági életről szóló sorokat olvasva legszívesebben beugranánk egy időgépbe, mely visszarepíthet minket a múlt század Keszthelyére… A négyévszakos Balaton titkát eleink jól ismerték, igazán van mit ellesni tőlük!

Többek között hangulatos beszámolót olvashatunk a telente rendszeresen befagyott tavon zajló sportéletről is, amikor a keszthelyi Csónakázó és Korcsolyázó Egylet szervezésében jégpálya nyílt, a belvárosban egy kis fabódén kék zászlóval jelezte, hogy a tó alkalmas a korcsolyázásra és fakutyázásra (azaz botos szánkózásra). A jég szerelmeseit forró tea és egy kifüggesztett illemszabály óvta a hidegben: 

„Egészségi szempontból a jégpályán föveg levétele által való üdvözlés mellőzése kéretik.” 

A kötet eme sorait olvasva elgondolkodtató, hogy alig száz év elteltével a gyerekek lassan csak hírből ismerik a havat…

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és Keszthely városa közötti együttműködés részeként, egy több elemből álló innovatív kulturális projekt keretében jelenhetett meg. Bemutatására a tartalomhoz illő hangulatú helyszínen, a Helka hajó fedélzetén került sor.

A 775. éves születésnapját ünneplő Keszthely történeteit bemutató „Beszélő Városok - Keszthelyi történetek” című kötet egy páratlan kultúrtörténeti kalandozás, amely igazán méltó a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programév szellemiségéhez.

Jó szívvel ajánljuk ezt a különleges kiadványt akár már a nyári kánikulában egy terebélyes cseresznyefa árnyékában, akár majd az ősz hűvösében egy puha pokrócba burkolt, jólesően merengő olvasásra!

A könyv már kapható a keszthelyi Tourinform irodában, és a közelgő 93. Ünnepi Könyvhéten, Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén is meg lehet majd vásárolni. A Hello Keszthely applikáció kihívásait sikeresen teljesítők pedig ajándékként ezt a rendhagyó várostörténeti kötetet is választhatják.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója:

"Már a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program pályázatának előkészítése idején is azt kerestük, hogyan lehet a helyi, városi, térségi identitást erősíteni. Hiszek abban, hogy a helytörténet lehet a kötödések erősítésének egyik legerősebb eszköze, mert azt lehet igazán szeretni, amit jól ismerünk. Hiszek abban is, hogy a könyvet olvasva a fiatalok még jobban megismerik, megszeretik Keszthelyt, és ezután büszke városlakóként itt tervezik jövőjüket, családjuk gyarapítását. Így kovácsolhatunk a múlt értékeiből jövőt; és a keszthelyi identitás büszkeségét kifelé sugározva – az EKF jelszavát használva – Keszthely ragyoghat!"

Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója:

"A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének egyik legfontosabb célkitűzése a KRAFT – „Kreatív város – fenntartható vidék” új, innovatív regionális fejlesztési koncepció megvalósítása, mely koncepció mentén jött létre a Pannon Városok Szövetsége a Nyugat-Pannon régióban Keszthely, Kőszeg, Nagykanizsa, Tata, Veszprém és Zalaegerszeg részvételével. Az Intézet keretei között működik a Pannon Irodalom és Művészetek Háza, amely a Nyugat-Pannon régió irodalmának, történelmének, helytörténetének, művészetének és vallási értékeinek kutatását, kulturális örökségének újragondolását és 21. századi társadalmi elvárások és technikai igények szerinti megjelenítését tűzte ki célul. A helytörténeti kutatások egyik kiemelt területe az épített és humán örökséget feltáró Beszélő Házak projekt, melyben innovatív, a mai laikus és tudományos közönség számára érdekes és aktuális tartalmak megjelenítésére törekszünk."

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!