Jelnyelvi videótolmács segíti a hallássérülteket Veszprémben

A Tourinform Veszprém irodájában és az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban 2022 őszétől használható a Kontakt Tolmácsszolgálat, de hamarosan Veszprém több kulturális és turisztikai intézményében is elérhetővé válik.

Az esélyegyenlőség jegyében megvalósított szolgáltatásbővítéssel a Tourinform Veszprém irodája, valamint az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a jelenleg működő két fiókkönyvtára is teljes körű tájékoztatást tud nyújtani a hallássérült látogatók számára. A jeltolmáccsal az applikációban a tablet webkameráján keresztül létesül összeköttetés, ahol jelnyelvi kommunikációval történik meg az információátadás.

Az alkalmazás futtatásához szükséges tablet és a szolgáltatás beszerzése a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

A Kontakt jelnyelvi szolgáltatás a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa 10 hónap – 10 kihívás programjának köszönhetően hamarosan a város több kulturális és turisztikai intézményében (Agóra Művelődési Központ, Kabóca Bábszínház, Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., Veszprémi Programiroda, Művészetek Háza Veszprém, Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola, Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára) is elérhetővé válik és a következő év során tovább bővül. 

A szolgáltatás biztosítása része az intézmények felkészülésének – többek között – a fogyatékossággal élő vendégek fogadására is.

Horváth Zsófia, a SINOSZ Kontakt tolmácsszolgálat szolgálat vezetője elmondta, hogy Veszprém városában kiemelkedő az a nyitottság és hozzáállás, amellyel biztosítják az egyenlő esélyű hozzáférést a hallássérült személyek számára.

"A mai világban a technológia lehetővé teszi, hogy a kommunikációs akadálymentesítés ne legyen egy elérhetetlen vagy bonyolult megoldás. Mindössze egy okos eszköz és internet segítségével a KONTAKT applikáció segít, hogy videón keresztül elérjenek egy jelnyelvi tolmácsot az érintettek. Egyre több intézmény látja meg, hogy ez a hallássérült személyek számára az akadálymentesítés egyszerű és hatékony formája. A siket és nagyothalló személy pedig úgy intézheti ügyeit, a számára megfelelő időpontban, előzetes tervezgetés, szervezés nélkül és a kommunikációs akadályoktól való félelem nélkül, jelnyelven, azaz az anyanyelvén keresztül, mint bárki más!" - hangsúlyozta Horváth Zsófia. 

A szolgáltatás a veszprémi intézményekben nyitvatartási időben érhető el, erről az intézményekben lehet érdeklődni.

Veszprém kulturális intézményei közösen készülnek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra. Az intézmények együttesen dolgoznak azért, hogy egységesen magas színvonalú felkészültséggel fogadhassák a vendégeket, nem csak az Európa Kulturális Fővárosa évében, hanem 2023 után is.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!