KARAFFA olvasópróba

2023 nem csak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programéve lesz, hanem Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is. Ebből az alkalomból a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett év elején Petőfi Sándor Karaffa-drámatöredékének befejezésére, a kortárs magyar irodalom jeles képviselőit megszólítva.

A nyertes pályaművek egyike, Szálinger Balázs drámája Karaffa címmel, melyet a Pannon Várszínház jövőre bemutat a nagyszínpadon. A beérkezett pályaművek a Kalligram Kiadó gondozásában egy drámakötetben is megjelennek. 

2022. december 16-án délelőtt 10 órakor sajtónyilvános olvasópróbát tartottak a Hangvilla próbatermében. Az eseményen jelen voltak Szálinger Balázs (szerző), Vándorfi László (rendező), és a Karaffa szereplői. 

Mi is meghívást kaptunk a jó hangulatú olvasópróbára, az erről készült fotógalériát itt tekinthetitek meg:

A Petőfi Sándor / Szálinger Balázs KARAFFA című vígjáték rövid leírása és szereposztása:

1849 júliusában, hetekkel a halála előtt kezdte el Petőfi az eperjesi vésztörvényszék mészárosáról, Antonio Caraffa tábornokról szóló drámáját. A drámával mintegy tizenöt oldalig jutott, aztán közbeszólt a mindenki által ismert történelem. A Pannon Várszínház Karaffa-pályázatára készült mű, dacára a szörnyű történeti háttérnek, alapvetően vígjáték. Helyzetkomikumok, félreértések és butaság, félelem és hazaszeretet, elkeveredett levelek, őszinteség és hazugságok története, amelynek végén a szerző a történelem helyett is igazságot oszt a tizenhetedik század véreskezű hóhérjának.

SZEREPOSZTÁS:

Karaffa: Koscsisák András  

Szirmai: Szelle Dávid  

Baróti: Zayzon Csaba  

Barótiné: Oravecz Edit 

Mária: Kárpáti Barbara 

Mészáros: Keresztesi László 

Erzsók: Kovács Ágnes Magdolna 

Szentiványi, Pincér: Molnár Ervin  

Hóhér: Kovács Gábor 

Első Katona, Tiszt, Törvénybíró: Kátai Norbert 

Második Katona, Tiszt, Törvénybíró: Budai Márton Zoltán 

Tolvaj: Hédl-Szabó Dániel 

Vörös-, fekete-, fehér ruhás gyerekek: Mihalecz Balázs, Czombál András, Pintér Zoltán Dániel, Kovács Zsófia, Topa Regina Csilla, Takáts Boglárka, Göde Izabella, Farkas Fruzsina, Kozma Regina, Sági Flóra, Pölczman Szofi, Horváth Eszter, Kutasi Zsanett Fanni, Biszak Sára Zsuzsanna, Ruzsin Ákos, Kiss-Kocsis Manka  

Játéktér: Vándorfi László  

Jelmez: Benedek Mari  

Zene: Kovács Gábor  

Koreográfus: Hojsza Henrietta  

A rendező munkatársai: Magashegyi Nóra, Göde Izabella  

Rendező: Vándorfi László

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!