Kávéházak Éjszakája fesztivál Veszprémben

13 helyszínen több, mint 40 programmal várja az érdeklődőket a Kávéházak Éjszakája szeptember 25-26 között.

Budapesti, több éves sikere után - a Veszprém Európa Kulturális Főváros 2023-nak köszönhetően idén útjára indul a Kávéházak Éjszakája a városban.

A rendezvényen a látogatók ingyenes zenei koncertek, irodalmi programok, gyerek illetve családi foglalkozások és kóstolókon vehetnek részt ezen a hétvégén reggeltől estig. 

A Kávéházak Éjszakáján például a Fricskában Hobo - József Attila estjét, a napokban megnyíló Kunsztban Karinthy Kabarét láthat a közönség Csákányi Eszter és Hajdú Steve előadásában. A Papirkutyában Saiid akkezdet phia lép fel. A Kávé és Teaház az Íródeákhoz vasárnap “Pilinszky-Udvarrá” alakul, ahol három program: két előadás Turek Miklós főszereplésével, illetve a Kósbor együttes közreműködésével, és egy kiállítás is megemlékszik Pilinszky születésének 100. évfordulójára. Gerendás Péter az Incognitóban fog zenélni, akivel a budapesti Kávéházak Éjszakájának exclusive rendezvényén október 9-én élő lemezfelvétel koncertet láthat a közönség.

A zenei műfaj sokféleségét a helyszínek atmoszférájához igazítottuk, különös figyelmet fordítva arra, hogy a városon kívülről érkező programok mellett helyet biztosítsunk a helyi értékek, művészek fellépésére is. -Így kapott helyet a Ethnokor a Tizen1 előtt, a Latin Formáció a Maricában, vagy Bakos Árpád és barátai a Hangvillában

- fogalmazott Serfőző Krisztina, a Kávéházak Éjszakájának főszervezője.

A Kulturális menedzser felhívta a figyelmet arra is, hogy a helyszínek alapos felmérését követően a helyszínek tulajdonosaival együtt álmodták meg az oda illő programokat.

Így, aki a képzőművészet iránt érdeklődik, egy igazi kortárs színfoltként debütáló, új helyszínen, a Kunszban több kortárs képzőművészeti beszélgetést hallgathat meg a közönség.

A Cafe Frei galériáján a kamaszokat várja több író, ahol a fiatalok kóstolót kapnak a program ideje alatt a Cafe Frei sütikből.

Kokoék a legkisebbeket várják nagy szeretettel, akiknél mesekönyv-bemutató mellett marcipánformázás program és interaktív játékok várják a gyereket.

Számos nagyon izgalmas programmal készülünk a kicsiknek, melyhez a Csacska csapata és a gyerekek egészségügyi és kulturális nevelését  megcélzó Culture43 Alapítvány lesz segítségünkre. 

Több séta is indul a városban, mely vagy az egykori és mai kávéházakat veszi lajstromba, vagy történelmi fontosságú emlékeket mutat meg. Így kerül sor a Brusznyai emléksétára, ahol Brusznyai özvegyének, Honti Ilonának felejthetetlen naplójából is idézünk. A sétákra a weboldalon található e-maileken keresztül lehet regisztrálni. 

Aki a kávéra érzékeny, igyekeztünk megmutatni, hogy az egyes helyszínek milyen kávét kínálnak. Egyre nagyobb teret nyer ugyanis az “Új hullám”, mely a világos pörkölésű kávéra esküszik. Ezt az irányzatot képviseli a Tizen1, kihagyhatatlan azok számára, akik nyitottak az új, specialty vonal irányában.  Klasszik olasz kávét főznek a Fügében vagy a Kunsztban, de a Mákmoiselle is kihagyhatatlan egy finom frissen sült croissant mellé.

- tette hozzá a szervező.

Mivel a helyszínek befogadóképessége korlátos, és a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, így a kiválasztott programra érdemes időben érkezni, illetve a helyszínen érdeklődni a program várható telítettségéről. Amennyiben a program teltházas, a széles programkínálat és a helyek közelsége lehetőséget nyújt más programon való részvételre. 

Rendezvényünkkel azt szeretnénk megmutatni, hogy az összefogás ereje, a kávéházasok egy rendezvényen való megmutatkozása még inkább láthatóvá teszi azt a sokféleséget, melyet a magyar tradicionálisan erős “kávéházi kultúra” jelent. A testközelből átélt zenei vagy irodalmi élmény közelebb hozza mind a kultúrát, mind a létrehozó művészeket, alkotókat.

 

A kultúra kohéziós erejének megmutatása mellett célunk, hogy rávilágítsunk arra, hogy a közösségben való élet boldogabbá tesz, a barátok között eltöltött minőségi idő, akár egy csésze kávé mellett a legértékesebb lehet az életünkben. Mindemellett szeretnénk megmutatni, hogy a kultúra közelsége, szeretete sosem hagyja, hogy magányosnak érezzük magunkat.

Hisszük, hogy rendezvényünkkel egy emberibb világot teremtünk.” 

Serfőző Krisztina, főszervező.

Hozzátette, bíznak abban, hogy 2023-ra a Kávéházak Éjszakája a Veszprém-Balaton régió legfontosabb Kávéházi rendezvénye lesz megmutatva a Veszprémen kívüli települések csodás helyszíneit is, melyek vagy építészetük, designjuk, vagy kávéfelhozataluk, vagy az ott megvalósuló koncertek, programok miatt a legvonzóbbak és felejthetetlenek lesznek az odalátogatóknak. 

A részletes programokról a rendezvény weboldalán: a www.kavehazakejszakaja.hu oldalon érdeklődhetnek.

 

A Kávéházak Éjszakája program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!