Kávéházak Éjszakája - idén előszőr Budapest mellett Veszprémben is!

Szeptember 25-26 között 13 helyszínen 50 program várja idén először Veszprémben is az érdeklődőket a Kávéházak Éjszakája. Ezt követően október 9-10 között pedig a főváros 30 kávéházában közel 70 ingyenes programmal készülnek a szervezők, hogy egy kicsit megálljunk, és átadjuk magunkat a kulturális élvezeteknek.

Kóstolj bele a kultúrába te is Budapest és Veszprém legnépszerűbb helyszínein! A két várost és két hétvégét magába foglaló rendezvénysorozaton zenei koncertek, könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések és dedikálások, gyerekprogramok és kávészakmai, illetve kóstolóprogramok várják az érdeklődőket. 

“…a barátok között eltöltött minőségi idő, akár egy csésze kávé mellett a legértékesebb lehet az életünkben…”

A fővárosi programokon készülő regényéből olvas fel Frei Tamás; Találkozhatunk Kepes Andrással és vendégeivel. Akik a történelemre kíváncsiak, a Nemzeti Emlékbizottság által kiadott Magyar Hősök c. kötettel is megismerkedhetnek, amely az év egyik legfontosabb kiadványaként a pápának adott ajándékok egyike volt. A Scruton Közösségi Térben több tematikus beszélgetésen is részt vehetnek az érdeklődők melyeket Turek Miklós felejthetetlen Faludy monodrámája zárja.  Mindemellett lesznek gyerekeknek és kamaszoknak szóló könyvbemutatók is. 

A Kávéházak Éjszakája Budapest idén majd 20 koncerttel kedveskedik a jazz műfaj szerelmeseinek: David Yengibarian két helyszínen is fellép, Arif Erdem Ocak több százéves török dallamai pedig a Zsivágóban lesznek hallhatóak. Különleges programnak ígérkezik Gerendás Péter élő koncertlemez-felvétele, aki még az Ibolyában is fel fog bukkanni az eseményen. Az IF Kávéházban igazi Jazz csemege Neumann Balázs triója vagy a brazil, vérbő dallamokat játszó Sulamerijazz.

A rendezvény beerősített kávékóstoló programokból. Számos barista bemutató és kóstoló program várható a város különböző pontjain. Belekóstolhatunk a specialty kávézás koronázatlan királyának számító Kaffeine és Tamp and Pool kávéiba, a Horizont Café válogatásaiba és a szeptember berobbanó, a Millenáris Szélkapuban található Nor/ma Grand kávékülönlegességeibe. Mindemellett kávés programokkal várja érdeklődőit a BruBeri, a Cosy, a Cafe Frei és a Kávétársaság is, a Három Hollóban pedig izgalmas szakmai beszélgetés várható a kávézók jövőjéről. 

A szervezésnél a legkisebbekre is gondoltak: az Asztalkában, a Művészben és a Smúzban gyerekirodalmi programok várják a családokat.

Budapesti sikere után, Veszprém -Balaton Európa Kulturális Főváros 2023-nak köszönhetően idén a királynék városában, Veszprémben is útjára indul a Kávéházak Éjszakája. Szeptember 25-26 között egy hétvégén át 13 helyszínen mintegy 50 ingyenesen látogatható programmal várják az érdeklődőket. 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program örömmel támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek új perspektívából közelítenek a kultúra felé. A Kávéházak Éjszakája rendezvénysorozattal városunk  izgalmas helyszínei megmutathatják sokszínűségüket, a tereikben megvalósuló kulturális programok pedig izgalmas szórakozást nyújtanak közösségünknek 

- nyilatkozta Markovits Alíz, a VEB2023 EKF vezérigazgatója. 

A programok között Hobo - József Attila estjét, Karinthy Kabarét is láthatja a közönség. A Kávé és Teaház az Íródeákhoz vasárnap Pilinszky-Udvarrá alakul, ahol három program: két előadás Turek Miklós főszereplésével, illetve a Kosbor együttes közreműködésével, és egy kiállítás is megemlékszik Pilinszky születésének 100. évfordulójáról. Gerendás Péter az Incognitóban fog zenélni, a Papírkutyában Saiid lép fel.

A zenei műfaj sokféleségét a helyszínek atmoszférájához igazították a szervezők, különös figyelmet fordítva arra, hogy a városon kívülről érkező programok mellett helyet biztosítsanak a helyi értékek, művészek fellépésére is. Így kapott helyet például a Ethnokor a Tizen1 előtt, a Latin Formáció a Maricában, vagy Bakos Árpád és barátai a Historia Hangvillában.

Minden helynek van egy lelke, ami a zene, az irodalom, a jó beszélgetések és közösségi programok által megmutatkozhatnak. A tradicionálisan erős magyar kávéházi kultúra és általában véve a kultúra kohéziós erejének megmutatása mellett célunk, hogy rávilágítsunk arra, hogy a közösségben való élet boldogabbá tesz, a barátok között eltöltött minőségi idő, akár egy csésze kávé mellett a legértékesebb lehet az életünkben. Mindemellett szeretnénk megmutatni, hogy a kultúra közelsége, szeretete sosem hagyja, hogy magányosnak érezzük magunkat. Hisszük, hogy rendezvényünkkel egy emberibb világot teremtünk.” 

-fogalmazott Serfőző Krisztina, főszervező.

A helyszínek befogadóképessége korlátozott, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik, így a kiválasztott programra érdemes időben érkezni. Egyes programok esetében regisztrációt kérnek a helyszínek!

További információk és részletes programok itt:

www.kavehazakejszakaja.hu

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!