Kenyai és mongol, iráni és spanyol pásztorok is csatlakoznak a Kárpát-medencében élő és dolgozó társaikhoz az Olaszfalui Pásztortalálkozó és Pásztorünnepen

Hajdan szinte minden faluban volt egy-egy pásztor, ma már csak elvétve találkozhatunk velük. Lesz viszont egy különleges alkalom, amikor egyszerre sokukkal is. Az olaszfalui Pásztortalálkozó és Pásztorünnep megrendezése kiemelkedő példája a VEB2023 EKF program egyik céljának, hogy a már eddig is népszerű bakonyi-balatoni helyszínek mellett a csendesebb falvakat és a bakonyi-balatoni identitás kevésbé ismert oldalait is megismertesse a közönséggel.

Rideg vagy szilaj, tudós, községi vagy uradalmi pásztorok – a Magyar Néprajzi Lexikon a régi mesterség rengeteg ágáról tudósít. Ha még a szokásokat, öltözékeket és a művészi pásztorfaragásokat is megemlítjük, látszik, milyen sokszínű világ a pásztoroké. Május 19-én és 20-án lehetőség lesz mindezt felfedezni Olaszfaluban, a Nyugdíjas Közösségi és Értékőrző Egyesület által szervezett Pásztorünnep és Népzenei Fesztivál alkalmával. 

A bakonyi és Balaton-felvidéki tájakon ma is él és dolgozik közel harminc pásztor. A jeles esemény nekik is lehetőséget teremt a találkozásra, párbeszédre, sőt, hazánk távolabbi részeiről és határainkon túlról - többek között Felvidékről és Délvidékről – érkező pásztortársak is megismerhetik egymást. 

- emelte ki Varga Antal, a rendezvény szervezője és házigazdája

Nyitányként különféle szakterületek képviselői, kutatók találkoznak a gyakorló pásztorokkal egy workshop keretében. „Mindkét ’félnek’ nagy tudáskincs van a birtokában, amely néha kiaknázatlan, de az esemény alkalmat biztosít ennek felszínre hozására. Ökológiai, fentarthatósági szempontok, lehetőségek is szóba kerülnek, de az esemény szervezői távolabbra is kitekintenek, hiszen kenyai, mongol, iráni, spanyol pásztorok is érkeznek.

 

A közönséget is várják az eseményre, ahol minden pásztor a régi, hagyományos öltözetben lesz jelen, az előző napi konferencia külföldi résztvevői is. Milyen érdekességeket kínálnak még? Egyedülálló módon hozzák össze a határon belüli és túli pásztorkultúra és népzene képviselőit: énekegyüttesek, néptánccsoportok is fellépnek.

Mindkét "félnek" nagy tudáskincs van a birtokában, amely néha kiaknázatlan, ezért ennek felszínre hozását tervezzük. Ökológiai, fentarthatósági szempontok, lehetőségek is szóba kerülnek. Távolabbra is kitekintünk, hiszen kenyai, mongol, iráni, spanyol pásztorok is érkeznek.

Online minősítő dalversenyt is szerveznek, melynek a döntőjét már a Pásztorünnepen és Népzenei Fesztiválon rendezik meg, a szakmai zsűri által legjobbként kiválasztott tíz versenyzővel. A szombati Pásztorgálán pedig rövid ismertetőket is hallhat a közönség az egyes országok, tájegységek pásztoréletéről, hagyományairól, pásztorművészetéről.

A Bakony-Balaton régió egy állandó mozgásban lévő táj, ahol lépten-nyomon történetek, sorsok, rejtett értékek és kulturális kincsek várják a látogatókat. A pásztorvilág köré épülő kétnapos esemény betekintést nyújt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által összefogott régió egy érdekes szegletébe. A Pásztorünnep Nemzetközi Népzenei Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Élő Régió klaszterének részeként mutatja be a pásztorélet hagyományait és művészetét. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!