Kerítések a váróterem falain – vers-fotókiállítás a Révfülöpön a balatoni nyaralókultúráról

Két hónapon keresztül tekinthetik meg az érdeklődők a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által szervezett kiállítást a révfülöpi vasútállomás várójában, ahol érdekes formájú kerítések fotói és a róluk írt versek lógnak a falakon.

A Formákon túl projekt egyrészt értékmentés, amely múzeumi néprajzkutatókkal tárja fel a Bakony-Balaton régió eltűnőfélben lévő érdekes kerítéseit, másrészt a régió művészeit bevonó kulturális ismeretterjesztés, amely felhívja a közönség figyelmét a 1960-as, ’70-es évekből származó érdekes, szocreál formákra. „Bizonyos tárgyak képesek egész életvilágok megidézésére, így van ez a balatoni nyaralókerítések és kapuk esetében is. Játékos formáikkal, remekül eltalált színeikkel a felhőtlen nyarakat juttatják eszünkbe, ám ennél többről is mesélnek. Ha mögéjük nézünk, felvillan a hatvanas–hetvenes évek társadalmi miliője, amiben megszülettek. A kerítések és kapuk légies vonalaikkal épp csak jelképesek; nem az elzárkózás, bezárkózás, hanem az összetett társadalmi kapcsolatok szimbólumai. Mi ezeket a kapcsolatokat kutatjuk és ebben várjuk a közönség segítségét is. Várjuk a kerítésekről készült régi, vagy új képeket és ha vannak, a róluk szóló történeteket is.”- nyilatkozta a projekt ötletgazdája Törő Balázs a Laczkó Dezső Múzeum néprajzkutatója. 

A kiállításunk művészek bevonásával hívja fel a közönség figyelmét az érdekes, 60-70-es évekből származó formákra és a bennük lakozó történetekre is. A vers-fotókiállításra helyi költőket kértünk fel, hogy a kerítések formájából inspirálódva írjanak az itt élők és az ide látogató nyaralók és turisták viszonyáról. A kiállításon így Éltető Erzsébet, Korinek Janka, Somogyi Csaba, Tóbiás Krisztián és Varga Richárd versei, valamint Varga Marietta, Schmal Fülöp, Nagy Attila Károly és Toroczkai Csaba fotói tekinthetőek meg.

Nagyon érdekes alkotói lánc ez, hiszen a múltbéli érdekes alkotásokról először fotók készültek, majd abból inspirálódva íródtak a versek.”

mesélte a projektről Hamza Gergely a VEB 2023 EKF kommunikációs menedzsere, a projekt megvalósítója

A kiállítás október 1-től november 30-ig tekinthető meg a Révfülöpi Vasútállomás fedett és fűtött várótermében.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 49 nap 17 óra 21 perc 14 másodperc
van hátra a megnyitóig!