Közepes Városok Identitás Válsága

Hogyan tud Veszprém vonzó jövőképet biztosítani a mai fiataloknak? EKF pályázatunk több olyan problémával is foglalkozik, melyek Európa-szerte sok más városban is felmerülnek. Ilyen például a Veszprémhez hasonló, kis-és közepes méretű városok identitás-válsága.

Hogyan tud Veszprém vonzó jövőképet biztosítani a mai fiataloknak?

EKF pályázatunk több olyan problémával is foglalkozik, melyek Európa-szerte sok más városban is felmerülnek. Ilyen például a Veszprémhez hasonló, kis-és közepes méretű városok identitás-válsága.

Hazai léptékkel Veszprém a főváros után az ország legjelentősebb városai közé tartozik, kulturális, gazdasági és közigazgatási szempontból egyaránt. Európai mércével viszont kis- és közepes méretű városnak számít. Ez a településtípus Európa-szerte sajátos krízisbe került, mivel a fővárosok, nagyvárosok adják a 21. századi technológiai, gazdasági fejlődés, átalakulás természetes keretét – a kisebbek pedig egyelőre csak keresik saját válaszaikat a körülöttük és bennük zajló fejlődésre. Veszprém számára is létkérdés, hogy hogyan kerülhet fel az európai térképre a főváros mellé; hogyan tud vonzó jövőképet biztosítani a mai fiataloknak?

Az EKF esélyt adhat arra, hogy Veszprém sikeresen kapcsolódjon be ebbe az európai városi versenybe. A kultúra és a kreatívipar lehet az egyik kulcsa, hogy a város vonzó élet- és alkotási feltételeket kínálhasson a fiatal, magasan képzett generáció számára. A pályázat komoly kreatív energiákat szabadít fel; több projekttel készülünk, melyek inspiráló közös alkotással töltik majd meg a városi tereket ,felületeket. Játékos város (Playful City) projektünk keretében a belváros közösségi tereit gondoljuk újra; ismét felfedezzük a városi épített örökségünket; élettel töltünk meg használaton kívüli, elfelejtett helyeket. Mindezt közösségi összefogásban.

Régió Show (The Region’s Show) projektünk pedig a régió városai számára adja meg a lehetőséget, hogy ők maguk is megteremtsék saját mini-EKF programjukat. Így szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy bár a térség települései közös célokon osztoznak, mindegyiknek önálló identitása van, ami más-más sajátosságokra épít. Tapolca, Keszthely, Siófok, Várpalota, Zirc, Fonyód, Balatonfüred – a régiónk kulturális központjai, saját kulturális egyéniséggel, hosszú múltra visszatekintő kulturális arculattal:  mindegyik település igyekszik egy új arcát megmutatni, Füred például kivételesen nem a Balaton, hanem a divat egyik hazai fővárosaként debütál majd.

GALÉRIA

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 18 óra 12 perc 31 másodperc
van hátra a megnyitóig!