Kulturális projektmenedzserek látogattak a Királynék Városába

Az évenként megrendezésre kerülő Culture Management Academy (CMA) egy olyan szakembereket megszólító rendezvénysorozat, amely a kapacitás fejlesztés, a fenntarthatóság és a regionális kulturális élet szervezőinek támogatását tűzte ki célul, hogy megerősítsék a szektoron belüli belföldi és nemzetközi együttműködéseket.

Román, görög és magyar kulturális projektmenedzserek látogattak idén szeptemberben Veszprémbe, hogy részt vegyenek a 2023-as három állomásos Culture Management Academy második eseményén a Királynék Városában.

Temesvárról, Elefsinából és a Veszprém-Balaton régió vonzáskörzetéből érkeztek hozzánk résztvevők, hogy arról tanuljanak, hogyan lehet hosszú távon fenntartható programot létrehozni az EKF év után is. A Veszprémben megvalósított találkozón nemzetközi és magyar szakemberektől, projektmenedzserektől tanulhattak, s hallhattak jó gyakorlatokról, tapasztalatokról. Mindemellett, részletekbe menően hallhattak az rendezvényen az erőforrástudatosságról és a hálózati kapcsolatépítésről a kreatív együttgondolkodás előnyeiről is. 

Az Akadémia szervezői az előadók és résztvevők segítségével kitértek arra, hogy a már az EKF városok felkészülési éveiben is jelenlevő gyakorlatokat, megszerzett tudást, miként lehet az adott kulturális év után is, tovább adni. Emellett, olyan kérdésekre is keresték a választ, mint: Miként lehet alternatív forrásokat mozgósítani? Hogyan tudjuk a meglévő kapcsolati hálóinkat összekötni? Miként tarthatók fent az EKF év után az olyan független, kis közösségek által művelt kulturális gyakorlatok, amelyek sikeresek voltak?

Ezekre a kérdésekre a jelenlévők nem csak elméletben, hanem működő példákon keresztül is igyekeztek válaszokat találni.

A veszprémi esemény felszólalói között, olyan tapasztalt személyekkel találkozhatott a közönség, mint Nadja Grizzo, aki az Essen/RUHR.2010 EKF projekt kapcsán szerzett tapasztalatait igyekszik átadni a jövő kulturális fővárosainak. Christophe Turon-Trommenschlager a 2004-es Lille csapatát erősítette, ott szerzett tapasztalatait sikerült az évek sorána kulturális fenntarthatóság szolgálatába állítania. A Hangvető csapatától Isola Anna osztotta meg tudását a Balkan MOST projekt kapcsán a rendezvényszervezéssel, megvalósítással kapcsolatban. Mihályfy Júlia, a Cervantes Intézet felkérésére projektmenedzsment tapasztalatairól beszélt, praktikus eszközöket bemutatva. A helyi szervezetek képviselői sem maradtak távol a rendezvénytől, ezért előadóként köszönthettük Komáromi Sándort a Pannon Színitanoda, PASZTA alapítóját, aki újfajta megközelítést igyekszik vinni a színjátszás módszertanába, valamint Szénási Pannát, a DEMO csapatától, akik a STAMP projekt segítségével szeretnék megismertetni gyerekekkel városukat. Jelinkó Mónika és Rózsás Ildikó pedig interaktív workshoppal segítették a résztvevőket legjobb készségeik és a projektjeik, szervezetük erősségeinek felismerésében.

Az idei, így a veszprémi CMA ülések kurátorai is a három 2023-as EKF címet viselő városból érkeztek: Angeliki Lampiri, a 2023 Elusis EKF csapatának kulturális gyakorlatokért, valamint a nemzetközikapcsolatok és európai projektekért felelős vezetője. Számos kapacitásfejlesztésre, kapcsolati háló építésre fókuszáló projekt fűződik a nevéhez. Alex Boca, Timișoara 2023 EKF kurátora és kulturális menedzsere, gyakorló filozófus és képzőművészeti szakember. Forró Krisztina, a Veszprém-Balaton 2023 EKFsenior projekt menedzsere. Fő feladati közé tartozik a horizontális célokra fókuszáló kapacitásfejlesztés és hosszútávú közösségépítés.

A 2023-as CMA évad a EUNIC romániai klaszterének kezdeményezésére, a magyar és görög EUNIC szervezetek, valamint a három 2023-as EKF támogatásával valósulhatott meg.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!