Laczkó Dezső Múzeum: sikeres EKF év után izgalmas 2024

Kultúra

 A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával sikeres évet zárt tavaly a város fontos kulturális intézménye a Laczkó Dezső Múzeum is.

A Laczkó Dezső Múzeum országosan védett műemlék-épületének kiállítóterei, belső helyiségei 2023-ban teljesen megújultak. Nemcsak a 100 éves épület szépült meg, hanem a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legfontosabb képzőművészeti eseménye, az „Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi” című kiállítása is itt nyílt meg - jelképesen a Múzeumok Éjszakáján. Az Egry életmű bemutatása jelentős sikert aratott - olyannyira, hogy a tárlat az eredetileg tervezettnél hosszabban, február 18-ig tart nyitva. 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az évértékelő sajtótájékoztatón kiemelten fontos fejlődésként értékelte a Veszprémi Kulturális Negyed, benne a Múzeum megújulását. Hangsúlyozta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program során a veszprémi kulturális intézmények közül a Laczkó Dezső Múzeum kaptaa legnagyobb infrastrukturális támogatást, amely tartalomszolgáltatásban is nagyot lépett előre. 

Mike Friderika, a VEB 2023 EKF programfejlesztési igazgatója azt mutatta be, hogy a Laczkó Dezső Múzeum milyen szerepet játszott az EKF képzőművészeti stratégiájának megvalósításában. Olyan művészeti programokat indítottak el a művészekkel, melyek a Balatont mutatják be nem hagyományos módon. A tárlatok között kiemelkedett a múzeum kiállítása, mely Egry, a Balaton festőjének műveit mutatta be. 

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a 2023-as év nagyszerű ugródeszkaként szolgált a múzeum számára, hogy a további fejlődését megalapozza és egy látogatóbarát, a tudományos kutatásokra alapozott programokkal és kiállításokkal rendelkező, szolgáltató szemléletű múzeummá váljon.  
Az Egry időszaki kiállítást tavaly 18.000-en látták, ami több mint kétszerese a múzeum eddigi bármely időszaki kiállításnak.A sikeres évet jellemzi, hogy a külső helyszínek kiállításai összesen több, mint 38 ezer látogató tekintette meg.

Sipos Anna művészettörténész, az Egry József 140 kiállítás kurátora elmondta, hogy ez nagyszabású, - szimbolikusan 140 alkotásból álló - tárlat nagyszerű lehetőség volt arra, hogy országos szinten is köztudott legyen a veszprémi múzeum rendelkezik az egyik legkifinomultabb Egry József gyűjteménnyel. Kiemelte, hogy kurátorként milyen öröm volt, hogy a kiállítótér modernizálásával méltó körülményeket kaphattak a festményekés az olasz utak festményeit. Az Egry 140 kiállítás a február 17-18-i hétvégén izgalmas finisszázs programsorozattal zár. 

A Laczkó Dezső Múzeum közvetlenül ez után, február 29-én megnyíló teljesen új állandó kiállítása izgalmas fejezetet nyit a múzeum életében, előtérbe kerül Veszprém városa és a történetét célzó kutatások, illetve programok. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!