Lelepleztük a hivatalos sörünk nevét: 2023

A sörkedvelők adtak nevet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa hivatalos sörének.

Citrusos-bodzás ízvilágú, világos belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital.  Ez a VEB2023 EKF hivatalos söre, a 2023, amely a zirci apátság sörmanufaktúrájában készül kifejezetten a programsorozat italaként. Zircen, ahol évszázados hagyományai vannak a sörgyártásnak, hetente mintegy ezer litert gyártanak mostantól az EKF söréből. A 2023 nevet a közönség bevonásával találta meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. 

Az új sör nevét Zircen, a Ciszterci Apátság évszázados falai között, az Apátsági Sörház 1735 nevet viselő, nemrég megnyílt helyszínen jelentette be közösen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és az Apátsági Sörmanufaktúra. A sör nevét a közönség bevonásával kereste meg a VEB2023 EKF egy online játék keretében. A nyertes nevet 

Külön kiemelendő a 2023 sör igencsak figyelemfelkeltő címkéje, amely készítésénél a grafikusunkat a VEB2023 EKF változatos művészeti programjai inspiráltak. Fel lehet rajta fedezni gasztronómiai motívumokat, de vannak aktív turisztikai és a zenéhez kapcsolódó elemek is. Egy kellemes pohár 2023 elfogyasztása mellett, nyugodtan lehet tanulmányozni a címkét, mindenki megkeresheti a kedvenc motívumát.

A címkekészítés ezzel nem ér véget, még két új grafikával is megtalálható lesz a sörünk: a gyűjtők különálló díszcsomagolásban is meg tudják majd vásárolni.

Az Európa Kulturális Főváros program alapelveként valljuk, hogy számunkra kultúra minden, ami az élethez kötődik, legyen szó emberekről, természetes vagy épített környezetről. Célként tűztük ki, hogy megmutassuk az ország többi részének, Európának a térség minden szépségét, megmutatva, milyen csodálatos környezetben éljük a mindennapokat. Ahhoz, hogy ezt megmutassunk szükségünk van szövetségesekre, mint amilyen a Zirci Apátság.

Navracsics Tibor, VEB2023 EKF programért felelős kormánybiztos.

A manufakturális kézműves, szerzetesi sörben érződik a szív, a lélek és a rászánt idő, valamint a gazdag minőségi alapanyagok. Minden sörünk legalább 30 napot tölt a hordóban, de van, amelyik 8 hónapig készül.

Bérczi László Bernát, Zirci Ciszterci Apát

A gasztronómiai programok és termékek harmonikusan egészítik ki a már idén is gazdag kulturális kínálatot. A kulturális fővárosnak van már saját fehér és vörös bora, pezsgője, és szeptember végén megrendezzük a Balaton Wine&Gourmet-t, a négy napos, minőségi ételeknek és italoknak szentelt gasztroünnepet. 

Tungli Péter, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztronómiai programjaiért felelős vezető

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!