Lezárult az első EKF kurzus a Pannon Egyetemen

A napokban zárult le a 2020 szeptemberében indult első EKF kurzus, mely egy féléven keresztül hívta kreatív gondolkodásra a Pannon Egyetem hallgatóit. 

Az óra szabadon választható tantárgyként került fel a kurzuslistára, így szakiránytól függetlenül bárki jelentkezhetett rá és az egyetemi kampusz zöldítését, illetve a jövőben kialakítandó, egyetemi EKF Pont kialakítását érintő ötletek kidolgozására fektette a hangsúlyt. A tárgy célja elsősorban az volt, hogy a diákok szélesíthessék látókörüket és fejleszthessék kreatív gondolkodásukat, illetve lehetőséget nyújtott arra is, hogy közelebbről is megismerkedjenek olyan területekkel, mint az építészet, a belsőépítészet vagy a közösségi tervezés.
A hallgatókat EKF-es szakemberek segítették mentorként: a Zöld Kampusz projektet kidolgozó csapatokat Lamos Péter, a VEB2023 műszaki infrastruktúra-fejlesztésért felelős igazgatója, az EKF Ponttal foglalkozó diákokat pedig Szabó Ágnes építész, a VEB2023 műszaki előkészítője és Zabó Péter, a VEB2023 art directora mentorálta.

Lezárult az első EKF kurzus

A tárgy teljesítéséhez a diákoknak prezentálniuk kellett a félév során kialakított elképzeléseiket, ami december 9-én meg is történt online, a zsűri és a mentorok részvételével, ezek értékelésére pedig december 16-án került sor, olyan szempontok alapján, mint a formai követelmények, az elméleti háttér megértése, az arculati elemek felhasználása, a projektterv kidolgozása és annak realitása, vagy az ütemezések kialakítása.  

A kurzus hallgatói hét csapatot alkotva dolgozták ki ötleteiket. Ebből négy csapat a Zöld Kampusz projekten dolgozott, három csapat pedig az egyetemi EKF Ponton. 

A résztvevők csapatnév szerint: 
Zöld Kampusz: Green Peas, Gyöngyvarázs, Kis Ragyogók, Zöldbeborulók
EKF Pont: M.E.D.V.E., Pick Pack Pont, T48M 

A Zöld Kampusz projekt kapcsán a diákok terveikben kiemelték a környezettudatosság fontosságát, a megújuló energiaforrások használatát, a közösségi terek zöldítését és az okoseszközök használatát is. Az ötletelés szabadon folyhatott arról, hogy a kampusz egyes részeit hogyan terveznék meg, ám a prezentációkban két elemnek mindenképp meg kellett jelennie: az egyik ilyen az egyetem címere volt, a másik pedig az óra. 
A hallgatók különösen fontosnak találták, hogy a zöldítés során minél több növény és virág jelenjen meg az egyetem környezetében, illetve azt is, hogy praktikus és modern eszközök vegyék körül és egyben segítsék őket. 

Az EKF Pont kialakításnál fő szempont volt, hogy az EKF arculati elemei visszaköszönjenek a terekben, így a hallgatók az EKF által alap színként használt kéket és sárgát több részletnél is felhasználták, sőt született egy olyan lámpa is, amelynek fénye a Veszprém-Balaton régióban található EKF városokat szimbolizálja fényével. A diákok a Zöld Kampuszhoz hasonlóan ebben az esetben is többféle okoseszközt álmodtak meg az EKF Pont helyiségeibe, például okostáblákat és egy elektronikus információs pontot, de nagy hangsúlyt fektettek az otthonosságra is, annak érdekében, hogy a diákok szívesen töltsék idejüket az EKF Pontban. 

A tervek szerint a kurzus 2023 decemberéig minden félévben meghirdetésre kerül, tartalma pedig igazodik a VEB2023 program projektjeihez, aktuális kihívásaihoz.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 16 óra 40 perc 14 másodperc
van hátra a megnyitóig!