Libertalia - Az igazi kincseket magadban keresd!

2023. május 22. - Kalózok és betyárok forgatták fel Veszprémet a hétvégén. Május 20-án, szombaton egy igazi kalózmítosz elevenedett meg a belvárosban, a Színházkert parkjában és színpadán.

A 17. és 18. században a "Libertalia" egy kalózokból álló létező és aktív szervezet volt, magukat "a szabadság őrzőinek" nevezték. A legenda szerint a közösséget az együttérzés és önszerveződés alapjaira helyezték.

A Libertalia – Collective Moves projekt utcaszínházi, akrobatikus és cirkuszművészeteket látványosan ötvöző nemzetközi koprodukciós eseménynek Veszprém adott otthont 2023-ban. 

A művészek minden alkalommal egy alternatív szabadtéri előadásban mutatják be a "Libertalia" szellemiségét. Minden általuk eljátszott „Libertalia” történet egyedi, és a fogadó városhoz kapcsolódó történetre épül. Ha kalózaink nem is voltak; rengeteg ihletet merítettünk saját bakonyi betyáraink történeteiből.

A Libertalia – Collective Moves projekt öt európai ország hét kulturális szervezetének és európai kulturális fővárosának nemzetközi partnersége. A projekt a Kreatív Európa Program keretében valósul meg, magyarországi partner a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. A programban résztvevő országok: Írország, Anglia, Svédország, Finnország, Ausztria, Magyarország. 

Az alkotó projektcsapat magját elhivatott művészekből álló közösség alkotja, és országonként 2-2 résztvevő csatlakozik az alkotó folyamat során. A nemzetközi önkéntesek is kivették a részüket mind az előkészítő munkából, mint az előadásból, így egy igazán sokszínű együttműködés alakult ki belőle. 

Nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy éppen az EKF évünkben láthattuk vendégül ezt a színes előadást, amelynek a különlegessége még, hogy egy hét intenzív munkával hozták létre a művészek és alkotók, amit csak egyszer láthatott élőben a közönség.

Köszönjük közreműködő partnereinknek: SAFE Regeneration Ltd. - Nagy-Britannia, Gathenhielmska Foundation - Svédország, Turku Város Önkormányzata - Finnország, Salzkammergut 2024 - Ausztria, Limerick City and County Council – Írország, Veszprém-Balaton 2023 JSC - Magyarország

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!