Május végén újabb hidak létesültek Veszprém és Passau között

Passau ezer történelmi, kulturális és politikai szállal kötődik magyarországi testvérvárosához -Veszprémhez, - amely idén a Balaton régióval közösen viseli Európa Kulturális Fővárosa címet. A német-magyar baráti társaság a Veszprém-Balaton2023 (VEB2023) programsorozat eseményeinek és koncepciójának megismertetése érdekében május 30-én egész estét betöltő információs estet szervezett Passauban, ahol a VEB2023 projekt regionális megbízottjai prezentálták a gazdag kulturális és turisztikai kínálatot. Bejelentésre került: közvetlen szervezett csoportos utak is indulnak Passauból a magyarországi EKF-régióba. Másnap Passau történelmi belvárosának szívében újabb VEB2023 infópont nyílt, ahol kiadványokkal, szóróanyagokkal hívják fel a figyelmet az idei veszprémi programsoroztat kiemelt eseményeire és a Bakony-Balaton régióban található érdekességekre, nevezetességekre.

A május 30-án a német-magyar baráti társaság megívására az egyesület tagságának és a Passau városának összesen több mint 50 meghatározó képviselője gyűlt össze, hogy meghallgassák a VEB2023 Zrt. regionális megbízottjainak inspiráló élménybeszámolóját, amelynek célja a kulturális évad programjainak és koncepciójának bemutatása volt. Az egész estét betöltő dialogizált prezentációkat, eszmecserét, majd ezt követően a veszprémi érseki borok legújabb kollekcióját felsorakoztató borkóstolót megtisztelt jelenlétével és köszöntőjével Andreas Rother polgármester, illetve Passau képviselőtestületének turizmusáért és a kultúráért felelős tanácsnokai. Méhes Márton, a bécsi kulturális intézet megbízott igazgatója, aki korábban maga is a VEB2023 projektiroda osztrák és dél-németországi képviselője volt, előadásában európai dimenzióban mutatta be, hogy melyek azok a hajtóerők és fókuszpontok, amelyek köré az idei magyarországi EKF programsorozat épül. Az előadás hallgatói a pályázási folyamat kezdetétől az EKF cím elnyeréséig tartó, majd a megvalósítási időszak fontos mérföldköveit is megismerhették, amelyeket vetítet képes beszámoló tett helyben megélhetővé és átélhetővé.

Kovács Balázs a VEB2023 Zrt. ausztriai és dél-németországi regionális megbízottja a régió turisztika kincseit és az aktív programlehetőségeit mutatta be, előadását számos érdekes német-magyar történelmi párhuzammal és adomával fűszerezve. Hozzászólásában rámutatott, a Veszprém-Balaton EKF projekt kitűnő lehetőség, hogy a jövőt is felvillantsuk a régió múltja és a jelene mellett. A jövőt, amely az újturizmusról szól, amely a látogatók mellett a helyben élők életminőségének a javítását is célul tűzte ki. A mostani programsorozat egy vízió ahhoz, hogy miként válhat egy terület a kultúra kreatív sugárzó ereje által egy minőségi élménytérré. A programok mögött ezen a filozófia húzódik meg, s kapcsolja hálózatba a helyi szolgáltatókat a lakossággal és az oda látogatókkal. Az így kialakult élménylánc bemutatására Cult-Net (Kultháló) és a városkép megújítási program innovatív jó gyakorlatai külön bemutatásra kerültek. A Veszprém és a Balaton felkeresésére ösztönző előadás végén Kovács Balázs VEB2023 különmegbízott ismertette, hogy a bajor Fürst Reisen és a VEB2023 Zrt együttműködésében idén szervezett csoportos utak is indulnak Passauból Veszprémbe, amelynek célja a programsorozat kulturális eseményeinek és fesztiváljainak meglátogatása lesz. Reinhard Wachtveitl a német-magyar baráti társaság egyesületi elnöke és Georg Steiner alelnök hozzászólásukban beszámoltak a Gizella nap keretében a közelmúltban Veszprémben átélt élményeikről.

Az új érseki borcsalád bemutatása

Az információs est egyik fénypontját az érseki borok kóstolója jelentette. Kovács Balázs a bemutató során elmondta, hogy a Veszprémi Érseki Pincészetnek két szőlőbirtokba van a Balaton északi partján. Az egyik a Káli-medencében a másik pedig a Balatonfüred-Csopaki borvidéken. Az érsekség boriban a z EKF-év legtöbb programjához hasonlóan egyszerre meglelhető a tradíció és innováció kettőségének harmonikus összjátéka. Az új arculattal frissen megjelent érseki borcsalád termékeit a passauiak az első külföldi közönségként ismerhették meg Magyarország határain túl.

Passau szívében is otthon van Európa Kulturális Fővárosa

A kiemelt érdeklődés és rendkívül pozitív visszhanggal övezett információs eset másnapján, május 31-én a passaui székesegyház tőszomszédságában található „Domladen” egyházi könyvkereskedésben megnyílt a Veszprém-Balaton információs pont, amelynek célja hogy a turisztikai főszezon elejétől folyamatosan kiadványokkal, információs anyagokkal lássa el az érdeklődőket, valamint felhívja az üzlet kultúrára nyitott törzsközönségének és látogatónak a figyelmét a veszprémi testvérvárosban és környékén zajló programlehetőségekre. A passaui információs pont immáron a nyolcadik a sorban, amelyek célja, hogy dél-németországi- és ausztriai meghatározó helyszíneken közvetlen és kézzelfogható kapcsolatot teremtsen a helyiekkel. A kiadványok és ismertetők terjesztésén túl az infópontok hálózata egyben rendezvényhelyszínként is szolgál. Ennek megfelelően több alkalommal sor került már VEB2023 előadásokra pl. a hálózat részeként működő bécsi CEWART borkereskedésben, a grázi Mészáros cukrászdában, vagy a mallnitzi nemzeti park területén található klubszállodában, amelyek ugyancsak VEB2023 infópontként működnek. A stuttgarti és a bécsi magyar kulturális intézetek ugyancsak kiveszik a részüket az EKF-programsorozat népszerűsítésben. További információs pontok nyílnak még hamarosan az alsó-ausztriai Kremsben és a salzkammerguti Bad Ischl-ben. A VEB2023 ausztriai és németországi információs pontjainak teljes listája megtekinthető ITT.

Ausztria hazánk számára fajlagosan a legnagyobb küldő-piaca, ahonnan sok vendég érkezik kulturális motivációval. Az EKF igen jó hívó szó az osztrák piacon, 2010-ben Pécs esetében 320 százalékkal (!) nőtt az Ausztriából érkező vendégforgalom az akkoriban EKF-címet viselő dél-dunántúli városban. Az előzetes várakozások és foglalások alapján idén Veszprémben és a környék szálláshelyein is megugrott az Ausztriából érkező vendégek száma. Az osztrák utazók magyarországi költése pl. az elmúlt tíz évben háromszorosára nőtt, tavaly az év során 382 milliárd forintot, azaz naponta több mint 1 milliárd eurót költöttek hazánkban, amely az EU-ból származó turisztikai költésnek a negyede, az összes külfölditől származó kiadásnak pedig 17 százaléka. A VEB2023 Zrt. régiós megbízottjaikon keresztül az osztrák és dél-német piacon is aktív hálózatépítő és információs tevékenységet végez, hogy a programsorozat ismert és elismert lehessen a legjelentősebb küldő-piacainkon, valamint fenntartható módón pótlólagos látogatóforgalmat generáljon a kreatív kulturális- és turisztikai élménytérként pozícionált Veszprém-Balaton régióba.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!