Már csak egy év: Veszprém és a Bakony-Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa

Pezsgő élettel teli megújuló városi terek, Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös identitása, a kulturális-kreatív ipar új otthona, ez az Európa Kulturális Fővárosa program víziója. Veszprém és a Bakony-Balaton régió a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, a Magyar Kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programot.

Pezsgő élettel teli megújuló városi terek, Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös identitása, a kulturális-kreatív ipar új otthona, ez az Európa Kulturális Fővárosa program víziója. A program lehetőséget ad arra, hogy Veszprém és a régió új kulturális - kreatív régiója hosszú távon is meghatározó kulturális-szellemi központként működjön, amely sokszínű programjaival, fejlesztéseivel segít a térséget európai kulturális-kreatív színtérré emelni. A program emellett bevonja a helyi alkotókat, művészeket, hogy bemutatkozhassanak Európa és a világ színe előtt, ezzel is segítve a helyi közösségek épülését, valamint a kulturális infrastruktúra fejlődését.

Erre az ünnepre és a teljes kulturális évadra immáron három éve készül Veszprém és a Bakony-Balaton régió. 

Az EKF évadok a program több évtizedes hagyományai szerint nagyszabású nyitó ünnepséggel és hozzájuk kapcsolódó eseménysorozattal indulnak. A megnyitó események sajátossága, hogy több programelemből épülnek fel. Ünnepélyes nyitó ceremóniából, ahova Európa minden szegletéből érkeznek diplomaták és kulturális szakemberek, látványos show műsorból, ahol helyi alkotók óriásprodukcióba szerveződve mutatják be az adott város identitását, valamint sok, egymástól független szórakoztató eseményből, ahol mindenki megtalálja a számára érdekes programokat. 

A nyitóesemény minden esetben ékköve az Európa Kulturális Fővárosa programoknak, ezeket az eseményeket nagy nemzetközi médiafigyelem kíséri. Éppen ezért mi a Magyar Kultúra Napján szeretnénk elindítani évadunkat, hogy ne csak Veszprém és a Bakony-Balaton régió, hanem velünk együtt az egész ország megmutathassa magát ezen a jeles napon” – mondta Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A veszprémi Európa Kulturális Fővárosa program számtalan kulturális és művészeti eseménnyel és projekttel, közösségépítő programmal, valamint infrastrukturális fejlesztéssel készül 2023-ra, amikről nagyrészt már tájékozódhatunk a weboldalunkon. A 2023-as év programbejelentéséreaz EKF programok hagyományaihoz hűen az évad indulása előtti ősszel kerül sor. 

A program szervezői nem tétlenkednek már 2022-ben sem, hiszen idén is itt kerül megszervezésre a Magyar Mozgókép Fesztivál, folytatódnak a Romkoncertek, útjára indul a Holtszezon irodalmi fesztivál, kiteljesedik a KultHáló és Pajta program, és elkezdődik a Balatorium ökoművészeti  programsorozat.

A VEB2023 EKF program nem csak saját produkciókat hoz létre, hanem együtt dolgozik a már meglévő helyi eseményszervezőkkel, illetve nyílt pályázat útján számos civilszervezettel, intézménnyel, régiós partnerrel. Így a programmal szoros partnerségben valósul meg  2022-ben a VeszprémFest, az Utcazene Fesztivál, Auer Fesztivál, TÁNC Fesztiválja, a Veszprémi Régizenei Napok, vagy a Klassz a parton rendezvénysorozat, és a Kapolcska. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!