Bemutattuk a sajtónak a második körös EKF-pályázatot

"Mindenkinek van egy álma Veszprémről, ezekből az egyéni elképzelésekből állt össze az a nagy kép, amire a pályázati anyag épül." - mondta Porga Gyula polgármester a Veszprém és a balatoni régió Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázatát bemutató sajtótájékoztatón.

“Mindenkinek van egy álma Veszprémről, ezekből az egyéni elképzelésekből állt össze az a nagy kép, amire a pályázati anyag épül.” – mondta Porga Gyula polgármester a Veszprém és a balatoni régió Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázatát bemutató sajtótájékoztatón. Az eseményen Veszprém fiataljai saját fantáziájuk szerint festették meg Veszprém ikonikussá vált épületét, a húszemeletest.

“Az elmúlt három esztendőben sikerült egységet kialakítani a város és a térség intézményeivel, civil szervezeteivel, vállalkozásaival. A feladat, hogy ezt a kialakult bizalmat hosszú távon is fenntartsuk, függetlenül a pályázat eredményétől.” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a pályázat azokról a nehézségekről és problémákról szól, amiket kulturális és művészeti eszközökkel kíván megoldani a város. A végleges anyag kialakításába ez idő alatt mind többen csatlakoztak be.

Veszprém már túl van egy sikeres fordulón az Európa Kulturális Fővárosa versenyben: az első pályázati zárást követően két másik megyeszékhellyel, Győrrel és Debrecennel együtt jutott tovább a második körbe. A pénteki leadási határidőt követően sem zárul le a megmérettetés: decemberben a nemzetközi zsűri városunkba is ellátogat, hogy személyes benyomásokat szerezzenek; a koncepcióról pedig még egy prezentációt is elő kell adnia a veszprémi csapatnak.

“Az összefogás mindig erősebbé teszi a környéket és a közösségeket, ezért is támogattuk mindvégig a régió összefogását célzó kezdeményezést. Veszprémnek kell a régió kulturális központjának lennie, ami jól kiegészíti egymást a Balaton kínálatával” – fogalmazott Laposa Zsófia borász, a prezentációs csapat tagja.

Mike Friderika a Hétfa Kutatóintézet képviseletében beszámolt a második pályázati kör nehézségeiről. Az első körben pozitívan fogadott elemeket úgy kellett továbbfejleszteni, hogy azok 2023-ra valóban meg is valósulhassanak. A régiós együttműködésnek olyan kereteket kellett találni, amelyek alkalmasak lehetnek a kulturális együttműködés felépítésére – mondta el.

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezető igazgatója elárulta: van néhány grandiózus projekt a pályázat keretein belül, de ő inkább az apró kezdeményezésekre hívná fel a figyelmet, amik mosolyt csalnak az arcunkra – mint például a Rozé Rizling Jazz napok idején népszerű épületfestés.

Porga Gyula szólt arról is: a kezdetektől fogva evidens volt minden szereplő részéről, hogy nem szabad veszni hagyni a programba fektetett energiát, meg kell valósítani azokat az ötleteket, amiket megfogalmaztak, akkor is, ha a pályázat esetleg nem nyerne. Hangsúlyozta: a közösségünk összefogása sz eredménytől függetlenül érték.

(Vehir – 2023Veszprém)

GALÉRIA

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 18 óra 29 perc 29 másodperc
van hátra a megnyitóig!