Megjelent A Balaton-felvidék jövőképe című kötet

Kultúra VEB2023

2022. szeptember 16-án bemutattuk A Balaton-felvidék jövőképe című kiadványt, amely a régió intelligens tájhasználatát, fenntartható gyakorlatait, innovatív kezdeményezéseit és közösségi dilemmáit tárja fel.

Teltházas könyvbemutató keretében hiánypótló kiadványt jelentetett meg a TÁJTÉKA a Balaton-felvidék intelligens tájhasználatával kapcsolatban. Az eseményt szeptember 16-án tartották a Márffy-házban, Lovason, szakmai kerekasztal-beszélgetéssel és PechaKucha esttel. A TÁJTÉKA a Kortárs Építészeti Központ kétéves projektje, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg.

Fotó: Cseh-Edina, grafika: Czeiz-Zsuzsa 

A frissen megjelent könyv, A Balaton-felvidék jövőképe egy háromrészes eszköztár első kötete. A TÁJTÉKA féléven át végzett kutatását összegzi, amely során a KÉK urbanistái és tájépítészei a 71-es és 77-es főutak közötti 40 települést vizsgálva közel 100 jó gyakorlatot gyűjtöttek több száz személyes interjú után. A jó gyakorlatokat gyűjtő adatbázisba szívesen látják a további javaslatokat is. 

 

A 153 oldalas kötet olyan térségi, de országosan is releváns és aktuális tanulságokat összegez, mint például a Balaton környékének túlépítése és az erre adott helyi megoldások, a tömegturizmus és a turistaszezon okozta problémák, helyi termelők dilemmái, a fenntartható turizmus lehetőségei, illetve a helyi közösségek kezdeményezései, konfliktusai és az innovátorok szerepe a közösségfejlesztésben.

Fotó: Sivák Zsófi

A Balaton-felvidék jövőképe bemutatóján izgalmas kerekasztal-beszélgetés zajlott a kiadványról:Szemerey Samu építész, urbanista (KÉK), Varga Anna ökológus, etnobiológus kutató (PTE) és Wettstein Domonkos építész (BME) beszélgettek, Zubreczki Dávid újságíró moderálása mellett.

Fotó: Sivák Zsófi

A TÁJTÉKA által feltárt jó gyakorlatok közül a beszélgetést követő Pecha Kucha esten be is mutatkozott néhány. A hét lendületes prezentációban turisztikai és oktatási kezdeményezés, szociológiai kutatás, alternatív életmódközösség és innovatív borászati kísérlet is helyet kapott. 

 

A könyvet 2022. október 19-én bemutatják Budapesten is, a Kortárs Építészeti Központban. A kötet megvásárolható a KÉK közösségi irodájában, a veszprémi KUNSZT! kávézóban és hamarosan elérhető lesz több Balaton-felvidéki helyszínen is.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével a Veszprém-Bakony-Balaton régió lehetőséget kapott arra, hogy Európa figyelmének középpontjába kerüljön. A program megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. alapvető célja, hogy a közös identitást erősítse a kultúra erejével, sokszínűségével. 

A régió hosszú távú fejlődéséért elkötelezetten, olyan különleges térségi modellt építünk, amely a térség kivételes természeti és kulturális adottságokra alapozva, kiemelten a kultúrára támaszkodva eredményez jól érzékelhető változást. 

Programunk egyik kiemelt célja az adott településeken megerősíteni a közösséget, továbbá lehetőséget teremteni e közösségeknek arra, hogy saját értékeiken keresztül megmutathassák a térség kulturális gazdagságát és szépségét egymás és Európa számára. 2023-ra régiós egyetértésre szeretnénk jutni abban, hogyan érdemes megőriznünk, hogyan tudjuk okosan fejleszteni azt az egyedülálló kultúrtájat, ami körülvesz minket. 

Ezért is fontos, hogy több, a régiós értékeket központba állító programon keresztül bemutassuk és ötleteket adjunk arra, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, és egyben fenntartható és megújulni képes életmódokat és közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani. 

További részletek a TÁJTÉKA projektről: www.tajteka.hu

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!