Megnyitottuk a Modern Műtárat Balatonfüreden!

Az európai színvonalú új kiállító- és közösségi tér párját ritkító gyűjteménnyel nyitja meg kapuit a nagyközönség számára. Szöllősi-Nagy András – Nemes Judit gyűjteménye 2023. április 22-től megtekinthető, állandó(an megújuló) tárlatként a Modern Műtár művészeti tartalmának főpillérét képezi.

Európa Kulturális Fővárosaként nem csak Veszprém, de a programunkhoz csatlakozott Bakony-Balaton régió kulturális értékeit is kiemelten fontosnak tartjuk. A Balatonfüreden most átadott Modern Műtár az egyik büszkeségünk, hiszen egy európai színvonalú, nemzetközi jelentőségű kiállító- és közösségi tér létrehozása volt a célunk, amit mától az oda látogató nagyközönség is visszaigazolhat: sikerrel jártunk. Az épületek méltó módon megújultak, így a város védett és alulhasznosított épületei új életre keltek, mostantól igazán színvonalas kulturális kínálattal szolgálják a köz javát. Az épület önmagában, mint építészeti kincs is a kultúra szerves része, és ehhez igazán méltó művészeti tartalom is társul.

Szöllősi-Nagy András (hidrológus, egyetemi tanár) és Nemes Judit (festőművész, a SZIMA tagja) több, mint ötven évvel ezelőtt kezdtek képzőművészeti alkotások gyűjtésébe; a gyűjtemény története a hetvenes évek elejére nyúlik vissza. Akkor jött létre a kollekció magva – a korra jellemző igen szerény keretek és lehetőségek között – melyek zömében az Európai Iskola néhány művészének kisebb munkáiból álltak, melyekhez baráti kapcsolatok segítségével jutottak. Az intenzívebb gyűjtés voltaképpen a nyolcvanas évek végén, Párizsba költözésük után indult be. A gyűjtők célkitűzése akkor az volt, hogy a XX. század során Franciaországban alkotó magyar művészektől kíséreljenek meg még fellelhető műveket összegyűjteni s egyfajta leletmentésként pár év múltán azokat hazahozni. A pár évből közel harminc év lett, az anyag időközben nemzetközivé terebélyesedett és kiterjedt az európai, észak és dél-amerikai modern és kortárs művészek alkotásainak gyűjtésére. Jelentősen megváltozott a gyűjtés területe is: a nemzetközi konstruktív, geometrikus és konkrét művészet került fókuszba, kiegészülve egy kisebb fotógyűjteménnyel. Mivel a gyűjtemény nagysága egyfelöl messze túlnőtt egy magánlakás adta lehetőségeken, másfelől a gyűjtök a köz számára is elérhetővé kívánták tenni a kollekciót, ezért hazatérésüket követően egy befogadó várost kerestek az alábbi elvek figyelembevételével:

...A gyűjteményt nem akarjuk pénzzé tenni, viszont szeretnénk, ha az valahogy a közé lenne. Keresünk tehát egy olyan várost, preferáltan itthon, amely alkalmas és méltó módon befogadná a gyűjteményt. … [a gyűjtemény] kiegészülne egy dokumentumtárral, múzeumpedagógiai programokkal és időszaki kiállításokkal. … Van ennek befogadására egy valóban kreatív város? Nos, ez az, amit most keresünk.

A keresés vége Balatonfüred lett. A várossal és az Európai Kulturális Főváros 2023 programjával szoros együttműködésben folyik a Modern Műtár (MOMŰ / Szöllősi-Nagy – Nemes Gyűjtemény) kialakítása hozzávetőleg 800 m2 kiállítási alapterülettel. A nyitó állandó(an megújuló) kiállítás címe: „EURÓPA ÖSSZEKÖT”, amelyhez csatlakozik a VERA MOLNAR 100 első időszaki kiállítás.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!