Megújul a volt Ruttner-ház és a Várkert is

Háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyerése Veszprém és a várost körülölelő Bakony-Balaton régió kiemelkedően gazdag kulturális életének nemzetközi elismerése. Az EKF cím esélyt ad arra, hogy a térségben az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régióját hozzuk létre. Ennek nem csak társadalmi, de komoly gazdasági hatásai várhatók, mellyel egy új fejlődési pályára tudjuk állítani a régiót és melynek köszönhetően valódi térségi együttműködés jöhet létre.

Együttműködési megállapodás_Veszprém

A fenti célok elérése érdekében a VEB2023 Zrt. már a pályázati szakaszban felsorakoztatta azon infrastrukturális fejlesztéseket, melyeknek alapvető célja volt, hogy a városban meglévő, régi, funkció nélküli, felújításra szoruló épületeket újra élettel töltse meg, új funkciót adva élénkítse többek közt a belváros kereskedelmi, turisztikai és kulturális életét. E célból került kijelölésre a veszprémi vár, benne a Várbörtön múzeum; a Veszprém, Jókai u. 8. sz. alatti, régi Ruttner-ház; valamint a Veszprém, Vár u. 17. – Várkert fejlesztése, illetve ezen fejlesztések lehetséges összekapcsolása a veszprémi várhoz kapcsolódó turisztikai vonzerő növelése érdekében.

A mai napon aláírásra került megállapodás tárgya a fentebb megnevezett célok együttes erővel történő elérése, segítve ezzel a VEB2023 - EKF projektek és programok megvalósítását. A megállapodás a Törvényszék vagyonkezelői feladatait és vagyonkezelési céljait, valamint a várbörtön működését racionalizáló eljárásrend kialakítását és ezen cél érdekében eszközölt infrastrukturális beruházások lehetővé tételét is biztosítja. Az együttműködés értelmében a Törvényszéknek, mint a várbörtön felelős kezelőjének feladata a kezelésében lévő nemzeti vagyon megfelelő állagmegóvása, hasznosítása, a rábízott kulturális és építészeti örökség megőrzése a jövő nemzedékei számára. Az Önkormányzat és a VEB2023 közös feladata pedig, hogy a veszprémi vár turisztikai és kulturális életét felpezsdítse, melyhez a Törvényszék kezelésében lévő várbörtönben található kiállítás fejlesztése szükséges.

Aláírás_Veszprém_együttműködés

A Ruttner-ház helyi védett épület, jelenleg használaton kívül áll. A fejlesztés célja az épület felújítása és kiállítótér, vendéglátás, hostel típusú, osztálykirándulásokat kiszolgálni képes szállásként történő hasznosítása. Az ingatlan felett helyezkedik el a Várbörtön múzeumhoz, pontosabban a Törvényszék épületéhez kapcsolódó őrbódé. Az őrbódé elbontása, és ezzel egyidejűleg egy, a börtönmúzeum számára új bejárat nyitása jelentősen leegyszerűsíti a múzeumba való belépést és elkerülhetővé teszi a működő Törvényszék területén történő áthaladást. Lift engedélyezése esetén pedig akadálymentes megközelítési ponttá is válhat az új bejárat, mely tovább erősíti a VEB2023 esélyegyenlőséggel kapcsolatosan vallott értékeit.

A Veszprém, Vár u. 17. – Várkert országosan védett műemlék épület jelenleg szintén használaton kívül áll. Az ezzel kapcsolatos fejlesztés célja az épület felújítása és kreatív alkotó- illetve előadóművészetek számára történő hasznosítása. Az ingatlan szintén alkalmas arra, hogy újabb bejárati lehetőség nyíljon a várbörtön múzeum felé az ítélkezési funkció sérelme nélkül.  A szóban forgó fejlesztésekről szóló koncepciót bemutató széleskörű tájékoztatás 2021. márciusában várható, és a szükséges eljárások elindítására még ebben a hónapban sor kerülhet.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 16 óra 47 perc 12 másodperc
van hátra a megnyitóig!