Megújult a balatonberényi Múltház Múzeum

Szeptember 16-án adták át a felújított balatonberényi Múltház Múzeumot, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program infrastrukturális fejlesztéseinek részeként valósulhatott meg.

A Kossuth Lajos utca 129-es házszám alatti régi, rusztikus parasztházat 1991-ben alakították a paraszti életet bemutató "Múltházzá" a Kopzós-Pödrős Hagyományőrző Együttes kezdeményezésére. Az épület több mint 100 éves, azon kevés eredeti állapotában fennmaradt paraszti házak egyike, amely megmutatja, milyen volt a község utcaképe, és betekintést enged az akkori házépítési szokásokba.

A Múltház és az udvaron található kiállító terem célja a paraszti lakókörnyezet bemutatása mellett a községben divatozó egykori szokások, ünnepek megismertetése a látogatókkal. A berendezési tárgyak többségét a község lakói adományozták a kiállítás számára.

Az itt található értékek mentése és az összegyűlt tárgyak védelme szükségessé tette a Múltház régi épületének állagmegóvását és sürgős javítását. Ehhez nyújtott segítséget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program infrastrukturális fejlesztési pályázata.

- Balatonberénynek ez egy olyan épített öröksége és helytörténeti értéke, ami a kultúránknak egy helyi szeletét őrzi - mondta el az átadó ünnepségen Druskoczi Tünde, Balatonberény polgármestere. - Hűen tükrözi a Balaton környéki falvakra is jellemző paraszti élet tárgyi, tevékenységbeli, viseletbeli emlékeit, a régi paraszti élet mindennapjait, ezáltal a következő generációnak betekintést enged elődeik életébe.

Lamos Péter, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője elmondta, a VEB2023 EKF infrastrukturális fejlesztési pályázati felhívására 38 darab pályázat érkezett a régióból, ebből 18 pályázat valósulhatott meg, köztük a balatonberényi. Ez is mutatja milyen alapos előkészítő munkát végzett a település a pályázat kidolgozásában. A felújítás 2022 őszétől 2023 júliusáig tartott.

A bruttó 70 millió forintos fejlesztési projektnek köszönhetően megújulhatott a régi épület, azaz a tetőszerkezet és a nádazás, megerősítették az északi oldali falazatát, újjápítették a kéményeket, kicserélték a nyílászárókat, a faszerkezetek, gerendák, bútorok pedig fertőtlenítésen és állagmegóváson estek át. A múzeum szociális helységeket kapott (mosdók, wc-k), az udvari kiállítóterem tetőcseréje is megtörténik, és kiépült egy kültéri bemutatótér is. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!