Megújult a Hangvilla

Veszprém

2023-ra készülve Veszprémben egyre több meghatározó kulturális létesítmény lép egy szinttel feljebb – most a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér újult meg. A városunk – felülnézetből zongorát formáló – kulturális ikonja a tavasz eleje óta szépül: eleinte az előadásokat nem zavarva az épület külseje újult meg, majd az elmúlt másfél hónapban zárt kapuk mögött a belseje is számos ponton felfrissült. Augusztus 2-tól az Auer Fesztivál közönsége már az új külsőségek között élvezheti a programokat.

A Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programsorozat egyik fő helyszíne lesz. Ezért is volt fontos, hogy az épület a rendezvény nívójának megfelelően arculatilag frissüljön, illetve az épület átadásától eltelt 9 év működésének tapasztalatait levonva több ponton is korszerűsödjön. A felújítás nettó 308,5 millió forintba került, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sikeres pályázatán nyert el az épület.

Az épület újdonságait pénteken láthatták az érdeklődök és a sajtó képviselői Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Bélafi László, a Hangvilla igazgatója, és a tervező és a kivitelező Vemévszer Kft., valamint a projektet lebonyolító Veszprém 2030 Kft. illetékeseinek társaságában. Porga Gyula felidézte az épület múltját, azt a nagyszabású városfejlesztési projektet, amelynek eredményeként a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi megszülethetett. Szabó Ágnestől, a Veszprém 2030 Kft. projektmenedzserétől a jelenlévők megtudhatták, hogy a belső felújítás Kovács Lili építész tervei alapján készült, amelynek eredményeként indusztriálisabb stílusjegyeket kapott az épület.

A bejáráson Bélafi László ismertette mindazokat az újdonságokat és változásokat, amelynek köszönhetően még csinosabb, elegánsabb lett a Hangvilla, így felkészülten fogadhatja a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programra idelátogató vendégsereget.

Már kívülről is szembetűnő, hogy az épületnek a Brusznyai Árpád út felé néző jellegzetes logója – bár formájában ismerős – de színeiben anyagában jól láthatóan megújult. Az épületbe lépve már sokkal szembetűnőbbek változások is felfigyelhetünk: a padló minden közforgalmú térben égszínkék színű lett, (kivéve a régi mozi körüli „L” alakban, a lépcsőházban és a vizesblokkokban) a plafon pedig a zárófödémen és a lépcsőház kivételével mindenhol fekete színt kapott.

A kávézó pultja „bemozdult” a látványos üvegfallal körbevett térbe így hangulatosabb fogadótér alakult ki. Megújultak a közlekedők és a galéria, a kamaraterem, a konferenciaterem és hamarosan elkészül az „Expresszó” terem is. 

A munkák március 31-én kezdődtek és június 15-ig a közönség csaknem teljes egészében használhatta a Hangvilla minden részét. Másnap a Hangvilla teljesen bezárt, és 6 héten át már teljesen a kivitelező vette birtokba az épületet. Ez alól csak egy kivétel volt, sikerült megoldani, hogy az étterem folyamatosan működhetett.

A számok érzékeltetik a munka nagyságát: több, mint 1100 m2 padlóburkolat kapott egyedi kék színt, négyezer négyzetméter falat és födémet festettek át, csaknem 30 új ajtó és ablak került az épületbe. Megújult a recepciós pult, több álmennyezet és a 400 m2 új falburkolat is beépítésre került.  

A kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertese egy veszprémi cég, a Vemévszer Kft. lett, akik határidőre elkészültek az épület megújításával.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!