Minden, amit tudnod kell a XI. Music Hungary Konferencia & Showcase programjáról

Immár negyedik alkalommal ad otthont Veszprém a hazai zeneipar legfontosabb találkozójának. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal partnerségben megvalósuló XI. Music Hungary Konferencia & Showcase fókusza a MI és TI, azaz a Mesterséges Intelligencia és Természetes Intelligencia a zeneiparban, a showcase programban pedig most is a legígéretesebb, friss hazai produkciók mutatkoznak be.

Kibomlik a MI és TI

A november 7-9-én Veszprémben tartott konferencia témaválasztásának célja az, hogy megvizsgálják, hogyan lehet harmóniát teremteni a Mesterséges Intelligencia és művészet között, hogyan ölelje magához a zenei szektor a technológiát, és fordítsa a javára. A Mesterséges Intelligencia nagyon forró téma az elmúlt évben, így részben ezért is a Music Hungary Szövetség a tavalyi rekord látogatószámhoz képest is még nagyobb érdeklődésre számítanak. 

A MI és TI köré épülő program egyik legizgalmasabb meghívottja ifj. Kurtág György lesz, aki a Kollektív intelligenciáról és új utak feltárásáról tart majd előadást, illetve a zenei és a természettudomány kapcsolódásit vázsgálják majd egy kerekasztal keretén belül. A technológia irányából közelítve a témához Varga Gábor, a Microsoft Magyarország egykori technológiai stratégiai vezetője beszél majd. 

A szervezők igyekeznek a komolyabb és könnyedebb témákat is váltogatni, hogy minél színesebb legyen a konferencia, a dalszövegek történetéről például a népszerű Margó fesztivál, a Könyvesblog és az a.dal.szöveg podcast elindítójával Valuska Lászlóval fognak beszélgetni, valamint egy kerekasztal keretében a szerzői és előadói jogvédőkkel együtt Rajkai Zoltán, a Katona József Színház színésze vitatja meg, vajon mit tanulhattak a magyar zenészek a hollywoodi írók és színészek sztrájkjából. Szintén izgalmas meghívott lesz Can Togay médiaművész, aki a Balatorium öko-művészeti projekt kezdeményezője. A programokat folyamatosan frissítik az esemény weboldalán. 

Music Hungary-díj

A második Music Hungary-díjátadó gála is a program szerves része, 8-án este tartják majd az Expresszóban, amivel kapcsolatban Weyer Balázs, a Szövetség elnöke kiemelte, hogy a díj célja, amellett, hogy nagyobb láthatóságot biztosítson a zeneipari szereplőknek, a szervesen kapcsolódó kreatív szektorokra is figyelmet irányítson, ilyen a nyolc díjkategóriából a vizuál, a crossover vagy az inspiráció díj is.

A lehetséges díjazottak között olyan, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban szereplő rendezvények is szerepelnek, mint a Balatorium vagy az INOTA Fesztivál.

Újra a legaktuálisabb zenekarok Veszprémben

A harmadik Music Hungary Showcase a hazai könnyűzenei színtér legaktuálisabb arcait mutatja be. Az előző két esemény sikereire alapozva, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei programjának alapértékeit képviselve  az idei Showcase elsődleges feladatának tekinti hogy a hazai zenei színtér szakemberei és a legaktuálisabb magyar előadók itt találkozzanak, valamint szélesebb nyilvánosság is megismerhesse a fellépőket. A showcase fesztiválra idén is lehetett jelentkezni, a nyílt pályázatra jelentkező 130 zenekar és előadó közül 5-nek biztosítottak helyet a szervezők, míg a többi fellépőt egy 8 fős kurátori csapat javasolta, majd válogatta be ebbe a különleges programba.

Az idei fellépők

Érkezik a hazai hip-hop szcéna két trónkövetelője, az első nap Sisi, aki a 2023-as fesztiválszezonban megmutatta, hogy a magával ragadó jelenlétével egyik pillanatról a másikra ösztönösen képes kis klubok után tömegeket is megmozgatni. A második napon pedig a folyamatos megújulás, az utánozhatatlan színpadi mozdulatok és a tematikus koncertek királya, Co Lee viszi el az Expresszó kiemelt idősávját, hogy megmutassa miért képes mostanra a Müpától az Akvárium NagyHallig telt házat csinálni. Az első napon a Krúbival is közös feat-et jegyző bongor is fellép, aki odaszólós szövegeiben gyakran beszél a társadalmi visszásságokról, ráadásul Veszprémben korábban már több soron csordultig töltötte a TEREM táncterét. 

Kuriózum lesz a Music Hungary Showcase programjában látni iamyank-ot, aki tavalyi lemezével mélyre merült és új szintre lépett, varázslatos koncerteket adott a megjelenés óta, rendesen kimaxolta a sötét zenei világokban rejlő lehetőségeket. Yanktól sem áll messze az elektronika, de a Labek & Chrobak duó erős basszusai, törzsi ritmusai, vagy az egyébként harmóniumra és pianínóra írt darabok mellett atmoszferikusabb, elektronikusabb oldalát is egyre többször megmutató konkoi izgalmas zenei utazásra invitálják a showcase közönségét. 

Szintén az elektronikus vonalat erősíti a Hundred Sins által életre keltett Cenzúra sorozat egyik gyakori résztvevője, az egyik legtehetségesebb feltörekvő elektronikus producer, ZORZ. Ő zárja majd a TEREM klubot, kihagyhatatlan programnak ígérkezik. Instrumentális vonalon pedig elmerülhetünk a TÖRZS poszt-rock világában, a New Fossils kellemes és nyugtató jazz dallamaiban, vagy a zïp instrumentális hip-hop zenét és a rapet egyesítő hangulatában. 

Aki önfeledt táncolásra vágyik Veszprémben, ne hagyja ki a hazai világzenei színtér legizgalmasabb feltörekvő zenekarainak koncertjeit. A Hakumba főként különböző világzenei irányokat, jazzt, jazz-fusiont, surf-punkot, bluest és pop-rockot kever a dalaiban, a Kale Lulugyi autentikus roma örömzenét hoz Veszprémbe, a DUCKSHELL tömény tánczenéjükben magyar népzenei és dél-amerikai hatások is megtalálhatók. 

A hazai alternatív zenei színtér végre megújulni látszik, köszönhetően többek között annak, hogy a stíluson belül új világokat nyit meg a Veszprémben is fellépő Damara, a Hűvös, vagy a kisbetűs ünnepnapok. Az idei Kikeltetőn is feltűnt Lenkke koncertjére érdemes lesz odafigyelni, hiszen pörgős, merengős zenéit énekléssel, rappeléssel, dorombolással, furulyázással, potméterek tekergetésével kelti életre. A Papírkutyában fellépő Juhász Zoli szintén megjárta az idei Kikeltetőt és nagy esély van rá, hogy eljátssza a Music Hungary Showcase közönségének a Gyönyörű című számát, ami az egyik legszebb magyar dal ebből az évtizedből.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!