Minden látogató egyaránt fontos! | Esélyegyenlőségi világnap 2022. május 5.

Esélyegyenlőségi világnap 2022. május 5.!

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program sikerét a látogatók itt szerzett élményei fogják meghatározni. Számunkra minden idelátogató vendégünk elégedettsége egyaránt fontos, éppen ezért egyik legfőbb alapértékünk, hogy a 2023-as programévre Veszprém és a régió a látogatóbarátság szempontjából is minél jobban felkészüljön.

A VEB2023 EKF csapata abban is segíti Veszprém kulturális intézményeit, hogy azok látogatói minél könnyeben juthassanak be, kiemelten figyelve az akadálymentesítésre is. Az Agóra Veszprém Kulturális Központban, a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben és a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban tett legutóbbi látogatásunk alkalmával azt szerettük volna megmutatni, milyen jó példák vannak már arra, hogy a mozgásukban korlátozottak könnyen be tudjanak jutni az épületbe, a nézőtérre és minden számukra fontos területre. A nyitott, segítőkész szándékra lehet a fejlődést alapozni. Fontos elvünk, hogy „ahova kerekesszékkel eljutsz, oda babakocsival is könnyebb elmenni”, tehát a támogató odafigyelés nem csupán a mozgásukban korlátozottaknak segítség, hanem a kisgyermekes családoknak, az időseknek vagy éppen egy lábtörés miatt gipszet viselő emberekk is!

A másutt már sikeres akadálymentesítési megoldásokat bemutatjuk azoknak a szervezeteknek is, amelyek jövő évi rendezvényeinkhez szeretnének csatlakozni kulturális-művészeti programokkal. Hamarosan megjelenik az ehhez készítettLátogatóbarát Programszervezési Kézikönyv című segédanyagunk, amelynek megírásához sok segítséget kaptunk a városban működő fogyatékossággal élő érdekképviseleti szervezetek szakembereitől is - amit ezúton is hálásan köszönünk.

A látogatóbarátságra figyelő szemléletmódunkat leginkább úgy tudjuk bemutatni, hogy a saját VEB2023 EKF eseményeinken szolgálunk jó példával. Hasznos tippeket adunk a programszervezőknek, hogy miként lehet egy programot elérhetővé tenni – gyakran nem is túl nagy erőfeszítéssel vagy pénzráfordítással – látás- vagy hallássérült, illetve mozgásukban korlátozott, vagy mentális zavarral élő látogatók számára is. Bemutatjuk a már bevált, mindenki számára érthető információs ikonokat és azt, hogy milyen kifejezéseket érdemes használni a kommunikáció során, illetve segítünk kapcsolatot kiépíteni azokkal a segítő szervezetekkel, akiktől mi is jó tanácsokat kaptunk.

A VEB2023 EKF program másik fontos alapértéke az önkéntesség, amelynek keretében jól felkészült önkénteseink, a Ragyogók megtanulták, hogyan tudják szakértelemmel és empátiával támogatni a segítségre szoruló látogatóinkat.

Ehhez a csapathoz várjuk olyan lelkes önkéntesek jelentkezését, akik szeretnének egy segítőkész társaság tagjai lenni, akik akár jelnyelven is meg tudják mutatni, merre van a nagyszínpad; vagy szívesen adnak érthető útbaigazítást egy látássérült vagy mozgásában korlátozott látogató számára.

Fontos új hír az is, hogy a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt., valamint a Route4U összefogásával elkészült Veszprémről az akadálymentes térkép és már letölthető a mobilapplikáció.

Ezt a térképet a felhasználók közössége maga is folyamatosan fejleszti, hiszen az applikációban jelezhetők az esetleges átmeneti akadályok is. Ezt a rendkívül hasznos eszközt mi magunk is használjuk rendezvényeink szervezésekor, és a kulturális intézmények fejlesztésekor.

Büszkék vagyunk arra, hogy az akadálymentes rendezvények megvalósítása során együttműködünk a megyei Fogyatékosügyi Kerekasztal szervezeteivel is.

Ennek az együttműködésnek a keretében a 2022. április 6-án megrendezett Együtt Okosabb rendezvényünkön „Ne nézzél, kérdezzél!” címmel készült egy podcast, amelyben további érdekeségek hallhatók arról, hogyan teszi könnyebbé a VEB2023 EKF a segítségre szorulók mindennapjait:

Érdeklődni és a programjainkhoz kapcsolódni a [email protected] e-mail címen lehet.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!