Mozgásban a kreatív városok - Középpontban a kulturális örökség és a fenntarthatóság

Sajtóközlemény

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) kilencedik alkalommal, ezúttal Veszprémben, Európa Kulturális Fővárosában tartja meg éves tudományos-szakmai konferenciáját. A program a Kreatív város – Fenntartható vidék (Kraft) koncepció tágan értelmezett témaköréhez igazodik.

A Veszprém-Balaton2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként veszprémi helyszínnel megvalósuló esemény a kulturális örökség-alapú terület- és településfejlesztés témáját helyezi fókuszba. Kitér továbbá a kreatív-kulturális ágazat és az Európa Kulturális Fővárosa cím város- és vidékfejlesztési hatásaira, a kultúra és a társadalom 21. századi kihívásaira, valamint az új megoldások keresésére, bemutatására is.

A konferencia nemzetközi szinten elismert előadókkal, valamint hazai szakértőkkel előadások, kerekasztal-beszélgetések formájában járja körül az említett témákat. Az előadók nagyívű vitaindítóit szakértők előadásai kísérik, amelyeket részletes vita követ.

Az előadások a városi és regionális fenntarthatóság, a kreatív kulturális örökség, a kulturális és társadalmi tudásátadás hálózatai, vagy a kultúrához kötődő turizmus új kihívásainak kérdéseit helyezik fókuszba. A konferencia továbbá megismerteti a hallgatóságot a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által gondozott szakmai projektek eredményeivel.

A konferencia kapcsolódik a 2023-as Kulturális Örökség Napjai (KÖN) rendezvényhez, így annak programkínálata méltó kulturális kiegészítője lesz a szakmai fórumnak. Az FTI-iASK történész kollégái veszprémi belvárosi sétát terveznek, így a vendégek a Kraft-módszertan megvalósításának egyik jó gyakorlatát élőben is megismerhetik.

Az esemény sajtótájékoztatójának időpontja és helyszíne:

2023. szeptember 14. (csütörtök), 12.30 óra, Veszprém, VEAB székház, konferenciaterem (Veszprém, Vár utca 37.)

A sajtótájékoztatót követően együttműködési megállapodást ír alá a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a Pannon Egyetem.

A konferencia részeként szeptember 16-án (szombaton) ülésezik a Pannon Városok Szövetsége. Ennek keretében 9.00 órakor sor kerül a Pannon Városok Szövetségének elnöke cím átadására is, a címet Manninger Jenőtől, Keszthely város polgármesterétől Porga Gyula, Veszprém város polgármestere veszi át, amely esemény szintén sajtónyilvános.

A nyitónapon előadást tart Stefano Grimaz, az Udine-i Egyetem a katasztrófakockázatok csökkentésével és a rezilienciával foglalkozó UNESCO Tanszék vezetője, Charles Vörösmarty, a City University of New York hidrológus professzora és Daniel Brooks evolúcióbiológus. A természet és társadalom kockázatainak összetett kérdéskörét elemző kerekasztal-beszélgetést Kerekes Sándor, az FTI-iASK tudományos tanácsadója vezeti.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával jön létre.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!