Kulturális Fővárosok Művészeti Tandem beszámolók

A European Cultural Foundationnel közös Kulturális Tandem programban, három veszprémi szakember került kiválasztásra, akik nyolc EKF szaktekintéllyel együtt vettek részt a Fiumében rendezett első találkozón. Olvassuk hát a beszámolókat!

A European Cultural Foundationnel közös Kulturális Tandem programban, három veszprémi szakember került kiválasztásra, akik nyolc EKF szaktekintéllyel együtt vettek részt a Fiumében rendezett első találkozón. A cél az volt, hogy egy három napos workshop során mindenki megtalálja a szakmai párját, akivel a következő hónapokban közös projekteket dolgoznak ki. Olvassuk hát a beszámolókat!

Tandem

 – Kabóca Bábszínház dramaturgja

A Kabóca Bábszínház dramaturgjaként vettem részt a kulturális tandem program fiumei nyitórendezvényén. A fontos személyes és szakmai találkozások során Léonie Dijkemával kötöttem partnerséget, aki színészi, rendezői múltja mellett a holland Fries Straat Festival válogatója és szervezője. Tervezett közös munkánk alkalmat teremthet arra, hogy kölcsönösen fejlődjünk: rendezvénye az újonnan megnyitott saját előadóterét szeretné saját, a fesztivál tematikájához szorosan kapcsolódó produkciókkal megtölteni, mi pedig nemzetközi színtérre szeretnénk lépni a már több mint húszéves hagyománnyal bíró Kabóciádé Családi Fesztivállal. Új alkotókat, produkciókat ismerhetünk majd meg a kölcsönös látogatásokon, izgatottan várjuk, hogy csatlakozhassunk Európa kortárs kulturális vérkeringésébe.

Partner: Leeuwarden 2018

Tandem

BUVÁRI TAMÁS – SzeretFilm Stúdió rendezője, producere

A SzeretFilm Stúdió, film és táncszínházi alkotóműhely képviseletében Buvári Tamás rendező, producer vett részt az EKF TANDEM fórumán. BT: A programban számos európai kulturális szakemberrel és szervezettel vettük fel a kapcsolatot, végül a luxemburgi LUCODA művészeti csoporttal kötöttünk szoros együttműködési megállapodást. A szervezetet Giovanni Zazzera táncművész, koreográfus, rendező képviselte. A Luxemburg Collective of Dance fogja össze és reprezentálja a luxemburgi tánc- és performance művészeket, koreográfusokat, rendezőket. Céljuk a tánc és a közösségek kapcsolatának fejlesztése, a művészet interdiszciplinális megközelítése, nemzetközi együttműködések kialakítása. A Lucoda csoport fontos együttműködő szervezete a luxemburgi Esch-sur-Alzette város EKF2022 eseményének. Giovannival sok közös nevezőt, kapcsolódási pontot találtunk az egyeztetéseken. Jövőre vonatkozó programunkat novemberig kell megalkotnunk, egymás környezetének, céljainak, lehetőségeinek megismerése után. Eddigi elképzeléseink szerint több csatornán kapcsolódnánk a két kulturális fővárosban, régióban élőkhöz. Kölcsönös workshopok szervezése, szociális innováció, a kulturális régiókban működő közösségi társulások, hátrányos helyzetű közösségek megszólítása, vidéki, pajta színházi „házhoz menő előadások”, fiatalok és idősek integrálása, a produkciók a régiók extrém izgalmas helyszínein való bemutatása szerepelnek majd a céljaink között. Programunkban alkotói együttműködéseket is tervezünk: közös táncszínházi, összművészeti produkciók létrehozását. A két szervezet hosszútávú kooperációjáról dokumentumfilm készülne. Fontos szempontunk még a többéves program fenntarthatósága az EKF események után, illetve a kulturális hagyaték kölcsönös ápolása.

Partner: Esch-sur-Alzette 2022

Tandem

PÉTERVÁRY TAMÁS – Lackó Dezső Múzeum régésze

Péterváry Tamás vagyok, a Laczkó Dezső Múzeum (LDM) régésze. A megújuló intézményünk EKF kapcsolattartójaként a múzeum kapcsolatrendszerének fejlesztésén dolgozom. A következő években a múzeum helyi közösségek bevonásán alapuló tájkutatást szervez Veszprémben és a várost övező tágabb régióban. Alapvető feladatunk a felmenőink által alakított környezetünk értékeire való figyelemfelkeltés. A kulturális környezettudatosság fontos megtartóerő. Ez a fajta fejlődés azonban csak a világ tükrében – vagyis más vélemények meghallgatásával és megfontolásával – vezethet kiegyensúlyozott, valódi értékteremtő alkotáshoz. Ennek tudatában vettem részt Fiuméban a Tandem programon, ahol egy kortárs képzőművészettel foglalkozó holland csoport képviselőjével, Arda van Tiggelennel vettem fel a kapcsolatot. A VHDG nevű csapat alkotásaiban környezetünk megszokott jelenségeinek kedvesen ironikus újraértékelését tapasztaltam. Együttműködésünk célja a múzeum következő évekre tervezett közösségi tájkutatásainak művészeti szempontú megjelenítése. Újrateremtő szemléletüket szívesen fogadjuk, Isten hozta őket nálunk Veszprémben!

Partner: Leeuwarden 2018

Tandem
Tandem
Tandem
Tandem

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!