Nagyszerű tételeket is talált a zsűri a Balatoni Borok Versenyén

Balatonfüreden, a Hotel Annabellában május 26-án zajlott a régió hagyományos, de a VEB2023 EKF támogatásával megújuló borversenye, amelynek fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt. A Balatoni Borok Versenyén 67 termelő, 260 bora vett részt, amelyen dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetésével hét, elismert borászokból álló bizottság értékelte a borokat. A Balatoni Szövetség a szakmai zsűrin kívül felkért társadalmi zsűrit, és egy háromtagú, Toszkánából érkezett olasz borszakértőből álló nemzetközi zsűri is részt vett a megmérettetésen.

Tungli Péter a VEB2023 EKF gasztronómiai és borászati projektjeinek vezetője elmondta, hogy idén is az ezen a versenyen a legjobbnak bizonyuló borok közül kerül kiválasztásra Veszprém Város Bora, illetve az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros fehér és vörös borai, valamint pezsgője. 

A megnyitón Vászolyi Judit, a helyszínt biztosító Hotel Annabella igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Bóka István Balatonfüred Város polgármestere, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, a Balatoni Szövetség elnökségi tagja nyitotta meg a rendezvényt. Fabacsovicsné Kovács Krisztina a Balatoni Szövetség titkára, a verseny főszervezője megköszönte a támogatást az Agrárminisztériumnak, a Balatoni Fejlesztési Tanácsnak, Veszprém Megyei Jogú Városnak és a VEB2023 EKF programnak.

A 260 minta a borbírálat szigorú szabályai szerint zajló, ugyanakkor jó hangulatú, több órán át tartó kóstolása után a bizottsági elnökök visszakóstolták a legjobb borokat és ekkor választották ki a legjobb fehér és vörös bor címet elnyerő tételeket, pezsgőket.

A versenyen elnyert díjakat június 15-én, a Balatonon, a Szent Miklós katamarán fedélzetén vehetik majd át a legjobbnak ítélt balatoni bortermelők. Ott adják át a Balaton Legjobb Fehér, Vörös, Rozé, Desszert és Pezsgő/Gyöngyöző Bora 2022. díjat, valamint a különdíjakat is.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Balatoni Szövetség a tervek szerint jövőre is közösen szervezi meg a régiós borversenyt. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!