Ördög Nóráéknál bontott vitorlát az idei „Tiszta Balaton, tiszta művészet” fenntarthatósági programsorozatunk.

Június 24-én izgalmas programokkal fogadta partnerünk, a HybridCycle csapata a látogatókat a balatonakarattyai „Nekem a Balaton” teraszánál. 

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával második éve megrendezett “Tiszta Balaton, tiszta művészet” szezonnyitó eseménye nagyszabású kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal és rádiós élő showműsorral adott színes ízelítőt az idei programsorozatból. A gyűjtés látványos szimbóluma a Kupakabana névre keresztelt kishajó: a lelkes környezetvédők ebbe dobhatják a műanyagkupakokat, amelyből aztán hasznos tárgyak készülnek.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programsegítségével számos alapértéket szeretnénk meghonosítani a régióban. Ezek közül az egyik legfontosabb a fenntarthatóság, hiszen a jövő nemzedékeinek életminősége a mi kezünkben van. 

Ami egyeseknek szemét, az valaki másnak kincset érhet. Ez az alapelve a „Tiszta Balaton, tiszta művészet” elnevezésű fenntarthatósági, az újrahasznosítás üzenetét hirdető művészeti eseménysorozatnak, amit pályázati partnerünk, a HybridCycle csapata a régió minél több különleges helyszínén, rendezvényén bemutat majd a nyár folyamán.

Nagy büszkeség, hogy Európában élen járunk az újrahasznosításban, de sajnos a régiónkban keletkező műanyag hulladéknak csak alig 30%-a kerül ismételt felhasználásra. A műanyag zacskókat, palackokat és evőeszközöket alig pár percig használjuk, majd több száz évig szennyezik a környezetet. 

Minden kis lépés, ami ennek a folyamatnak a megfordítását szolgálja, sokat számít! A„Nekem a Balaton” partnerségével támogatott programindító esemény elsődleges célja a szemléletformálás: a begyűjtött műanyagkupakok felhasználásával a résztvevők kipróbálhatták a hulladékművészet módszereit: daráló, préselő kisgépekkel granulátumot készítettek a kupakokból, majd apró ajándékok, mint például konyhai kiskosár, szappantartó vagy szobanövényeknek való alátét formálódott a műanyaghulladékból. 

Horgonyt fel, vitorlát bonts, gyűjtés indul!  

A június 24-én felavatott Kupakabana kishajó néhány hétig a „Nekem a Balaton” mellett horgonyoz és gyűjti a kupakokat a művészeti alkotásokhoz. Aztán a nyár folyamán és ősszel fesztiválokon, rendezvényeken, bevásárló központokban és további váratlan helyszíneken találkozhatnak vele az érdeklődők. A látványos kupakgyűjtő installáció a tömegrendezvények és a hétköznapok egyik leggyakoribb hulladék típusával, a műanyaggal, pontosabban a PET palackokat lezáró kupakok visszagyűjtését szolgálja. 

Hogyan tovább? 

A tavaly debütál népszerű programelemek, mint az augusztusi Hybridart Camp művészeti alkotótábor idén is elindul. A fiatal alkotóknak bemutatkozási lehetőséget, a tapasztaltabb, ismertebb művészeknek pedig új inspirációt, elvonulásra alkalmas tematikus alkotóteret biztosító művészeti rezidenciaprogram szintén a figyelemfelkeltés fontos eszköze.  

A gyerekeknek szóló foglalkozásokkal nyáron és ősszel rendezvényekre, általános iskolákba és meglepetés helyszínekre látogatnak el a HybridCycle csapatának animátorai, hogy megmutassák a legkisebbeknek, hogy a hulladék érték is lehet. 

Ősszel pedig a fenntarthatóság és a művészeti élet közismert szereplői, előadóművészek, alkotók, oktatók érkeznek Veszprémbe, hogy a művészet és a környezetvédelem legégetőbb kérdéseit mutassák be az érdeklődőknek egy egésznapos ingyenes rendezvény keretében.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!