Ötlettől a kidolgozásig – a Pannon Egyetem és a VEB2023 közös kurzusa

Közös kurzuson ötletelnek együtt a Pannon Egyetem diákjai és a VEB2023 program szakértői.

Közös kurzuson ötletelnek együtt a Pannon Egyetem diákjai és a VEB2023 program szakértői.

A Pannon Egyetem EKF kurzusa 2020 őszén indult el, olyan választható tantárgyként, amelyet az egyetem bármely szakán tanuló diák felvehetett és teljesíthetett. A tervek szerint a kurzus 2023 decemberéig minden félévben meghirdetésre kerül, tartalma pedig igazodik a VEB2023 program projektjeihez, aktuális kihívásaihoz. 

Az egyetemmel közös célünk egy olyan gyakorlatias és interaktív kurzus kialakítása volt, ahol a hallgatók már az elején bekapcsolódhatnak a Veszprém-Balaton régiót érintő, Pannon Egyetemhez is köthető programok kialakításába. Az egyetemi oktatók a VEB2023 munkatársaival és a programokhoz kapcsolódó külső szakértőkkel együtt alakítják és vezetik a szemináriumokat hétről hétre, ahol a hallgatók csoportokban fejlesztik ötleteiket. Az együttdolgozás eredménye minden félév végén egy írásos beszámoló és egy prezentáció, ahol a hallgatók a kialakított terveket ismertetik a zsűri és az érinttetek előtt. 

pannonegyetem

Az első kurzus 2020 őszén 31 hallgatóval indult el, akik hét csoportot alkotva, két témában dolgozták ki ötleteiket. A kurzus tantárgyfelelőse Kővári Edit egyetemi docens.

A kurzus egyik része az egyetemi kampuszfejlesztés (Zöld Kampusz) során tervezett új, szabadtéri közösségi terek megformálását célozta. A kurzus során a hallgatóknak lehetőségük volt bepillantást nyerni a tervezési feladatokba, saját ötleteiket kidolgozni a kampusz közösségi tereire, zöldfelületeire és olyan szakmai menedzsmentfeladatokat teljesíteni, mint a megvalósításhoz szükséges – pénzügyi és időbeli – ütemtervek készítése, üzemeltetési és kezelési terv kidolgozása. A szemináriumi feladatok mellett a hallgatók előadásokat hallgathattak, workshopokon vehettek részt, amelyeket - többek között -  Lamos Péter, a VEB2023 műszaki infrastruktúra fejlesztésért felelős igazgatója vezette és mentorálta. Ezen felül, a diákok megismerhették a közösségi tervezés alapjait, valamint az építész és design struktúrákat is.

A kurzus másik része a városban megvalósításra kerülő EKF Pontokra fókuszált.  Az egyik EKF Pont helye már biztos: a Pannon Egyetem egyik épületében kerül majd kialakításra, ennek tervezésében gondolkodhattak együtt a hallgatók a  VEB2023 szakembereivel. A bevezető előadások és műhely munkák után a hallgatók csapatokban ötleteltek arról, hogyan lehet a a VEB2023 programhoz kapcsolódó kreatív dizájnelemek felhasználásával a legtöbbet kihozni az egyetemi EKF Pontból. is. A VEB 2023 Zrt. részéről az idei kurzust Szabó Ágnes építész, a VEB2023 műszaki előkészítője és Zabó Péter a VEB2023 art directora vezette és mentorálta. 

Míg a szeptember és november között zajló órákon és konzultációkon a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal és a Pannon Egyetemen kialakítandó EKF Pont, illetve a Zöld kampusz kivitelezésének elméleti hátterével ismerkedhettek meg a hallgatók, addig a december már a saját ötletek megosztásáról, a tervek prezentálásról szól. 

December 2-ig a diákoknak egy beszámolót kellett leadniuk, amelyben felvázolták terveiket, kitérve a pénzügyi ütemezésekre, a jogszabályi kötöttségekre, az arculatot érintő részletekre, az előkészítés és megvalósítás lehetőségeire. Nem sokkal ezután, december 9-én a hallgatóknak már egy riporttal egybekötve prezentálniuk is kell az ötleteiket, amelyeknek elbírálása várhatóan december közepén zajlik majd le, a félév és a kurzus zárásaként. 

A December 9-én prezentáló csapatok:

Zöld Kampusz: Green Peas, Gyöngyvarázs, Kis Ragyogók, Zöldbeborulók

EKF Pont: M.E.D.V.E., Pick Pack Pont, T48M

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!

Még 47 nap 16 óra 55 perc 42 másodperc
van hátra a megnyitóig!