Benyújtotta Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázatát

Veszprém november 9-én a másik két magyar pályázó várossal közösen benyújtotta a balatoni régióval közös Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatát.

Veszprém november 9-én a másik két magyar pályázó várossal közösen benyújtotta a balatoni régióval közös Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázatát.

A város immáron három éve Veszprém és a régió iránt rajongó helyiekkel és nem helyiekkel, ismert és hétköznapi emberekkel, tanácsadókkal, önkéntesekkel, lelkes támogatókkal közösen azon dolgozik, hogy a 2018 év végi döntéssel elnyerhesse az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) veszprémi polgármester az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságán a pályázat leadásakor azt hangsúlyozta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre beadott veszprémi pályamű küldetése a térségi együttműködés erősítése. A pályázat nemcsak Veszprém városáról szól, hanem a Bakonyról és a Balaton térségéről.

A polgármester Facebook-oldalán úgy fogalmazott: “Az elkészült program egy álom. A veszprémi közösség nagy álma. Szurkoljunk együtt a város sikeréért!” Porga Gyula köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt három év munkafolyamataiban részt vettek.

Veszprém és a balatoni régió pályázata példátlan összefogással született meg. Alkotásában részt vettek helyiek és a régió iránt rajongók, különféle szakmák regionális képviselői, tanácsadók, támogatók, ismert emberek és veszprémi polgárok. Az alkotófolyamatban részt vevők szerint a pályázati anyagban sikerült összefoglalni mindazokat a nehézségeket és problémákat, amelyeket kulturális és művészeti eszközökkel kíván megoldani a város, és mindazokat az álmokat, amelyeket az alkotási folyamatban részt vevő széles kör tagjai egyénenként is szeretnének megvalósulni látni. Veszprém polgármestere szerint a pályázat összességében arról is képet ad, hogy milyen lesz Veszprém a 21. század hátralévő részében.

A pályázó magyarországi városok közül egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével választják ki azt a települést, amely esélyes a címre. Az Európai Bizottság (EB) független nemzetközi szakértői testülete idén februárban Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlotta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe. Az előzetes kiválasztáson túljutott 3 városnak november 9-ig kellett benyújtania kiegészített és átdolgozott pályázatát.

Ezt követően a független szakértői testület 5 tagja, amely 3 külföldi és 2 magyar delegáltból áll, december 9. és 12. között ellátogat a pályázó városokba. A végleges kiválasztási ülés december 13-án és 14-én lesz Budapesten, ahol meghallgatják mindhárom város képviselőit. A testület az ülés után, december 14-én jelenti be, hogy melyik várost ajánlják a cím viselésére. A tanácsadó testület jelentése alapján az emberi erőforrások minisztere fogja kijelölni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet viselő várost.

GALÉRIA

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!