Pogány Madonna filmvetéssel, Bujtor Balázzsal folytatott pódiumbeszélgetéssel és meglepetésekkel zárult a bécsi Balaton+Retro Kiállítás

„Balaton+Retro“ címmel május 25-én a bécsi Collegium Hungaricumban megnyitott kiállítás humoros záró rendezvénnyel búcsúzott szeptember 4-én az osztrák nagyközönségtől. Az est során osztrák és magyar meghívott vendégek számára levetítésre került az 1980-ban forgatott Pogány Madonna játékfilm is, amely élményvilágában a nyolcvanas évek balatoni nyarak hangulatát idézte meg.

A filmvetítés után - a főszereplő Bujtor István fia, - Bujtor Balázs nosztalgiázott a „nyolcvanas évek Balatonjával” kapcsolatban. Az érdekes és először hallott történetek mellett az est másik meglepetése a film cselekményére utaló, old timer Lada rendőrautó bemutatása volt. A korabeli járőr kocsi már a rendezvényt megelőző napon az épület előtt parkolt, nem kis feltűnést okozva a bécsi járókelők körében. Méhes Márton, a Collegium Hungaricum igazgatója a színes és érdekes sztorikkal tarkított rendezvény során kitért a VEB2023 programsorozat ausztriai elemeire is:  felhívta a látogatók figyelmét, hogy kulturális intézet tavasz óta egyben információs pont is, ahol Veszprém és a Balaton látnivalóiról és programjairól folyamatosan tájékozódhatnak a betérők. 

Kovács Balázs a VEB2023 Zrt. ausztriai és dél-németországi regionális megbízottja a sajtó munkatársaival és VEB2023 programsorozat iránt részletesen érdeklődőkkel folytatott háttérbeszélgetésen rámutatott, hogy nagy utat tettünk meg az idegenforgalmi propaganda korszakától a turizmusmarketingen keresztül a jelenkorig, amit látogatógazdaságnak, visitor economy promotionak nevezzek. A Veszprém-Balaton EKF projekt kitűnő lehetőség, hogy a jövőt is felvillantsuk a retró-hangulat és életérzés mellett. A jövőt, amely az újturizmusról szól, amely a látogatók mellett a helyben élők életminőségének a javítását is célul tűzte ki. A mostani programsorozat egy vízió arra, hogy miként válhat egy terület a kultúra kreatív sugárzó ereje által egy minőségi élménytérré.

A „Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában 1930-1988“ alcímű kiállítás keretében az elmúlt hónapokban Bécsben bemutatott plakátok és a szobabelsők a régi korok tóparti nyaralásait idézték újra. A Művészetek Háza Veszprém kurátorsága alatt megrendezett kiállításához a bécsi magyar kulturális intézet is hozzáadott. A Collegium Hungaricum vetítőjében a közönségtől gyűjtött, balatoni nyaralásokon, kirándulásokon készült képek peregtek a kiállítás látogatói előtt.

Bécsben is otthon van Európa Kulturális Fővárosa

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt programjait érdekességeit a szervezők már tavaly elkezdték népszerűsíteni a térségben. Bécsben korábban két helyen nyíltak információs pontok, de a Veszprém-Balaton régió jelen van már Stuttgartban, Grazban, Mallnitzban, illetve Passauban és Kremsben is. Ebbe a sorba kapcsolódott be tavasztól a Collegium Hungaricum is, ahol minden hasznos és érdekes információ megtudható a kulturális évad eseményeiről. 

Ausztria hazánk számára fajlagosan a legnagyobb küldő-piaca, ahonnan sok vendég érkezik kulturális motivációval. Az EKF igen jó hívó szó az osztrák piacon, 2010-ben Pécs esetében 320 százalékkal (!) nőtt az Ausztriából érkező vendégforgalom az akkoriban EKF-címet viselő dél-dunántúli városban. Az osztrák utazók magyarországi költése az elmúlt tíz évben háromszorosára nőtt, tavaly az év során 382 milliárd forintot, azaz naponta több mint 1 milliárd eurót költöttek hazánkban, amely az EU-ból származó turisztikai költésnek a negyede, az összes külfölditől származó kiadásnak pedig 17 százaléka. A VEB2023 Zrt régiós megbízottján keresztül az osztrák és dél-német piacon is aktív hálózatépítő és információs tevékenységet végez, hogy a programsorozat ismert és elismert lehessen a legjelentősebb küldő-piacainkon, valamint fenntartható módón pótlólagos látogatóforgalmat generáljon a kreatív kulturális- és turisztikai élménytérként pozícionált Veszprém-Balaton régióba.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!