Romantika és reformkor a Balaton partján

Balatonfüred nagyon aktív szerepet vállal a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban, és a VEB2323 EKF kiemelten jelentős anyagi támogatásával nemcsak izgalmas és népszerű kulturális rendezvények jöttek létre az EKF programjához csatlakozva, de a város kulturális létesítményei is bővültek. A nyár eleje óta népszerű Modern Műtár és a Négy évszakos kulturális és rendezvényhelyszín létrehozásában jelentős részt vállalt a VEB2323 EKF.

A Vaszary Galériai idei nagy kiállításai: az évet nyitó Bak Imre és a most nyíló Maurer Dóra kiállítás, valamint a kettőt összefűző Boglár 50 kiállítás egyszerre volt kiemelt eseménye Európa Kulturális Fővárosa programnak és a városnak. Több irodalmi esemény is csatlakozott a VEB2023 EKF programhoz, így például XXX. Jubileumi Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és Költőtalálkozó, vagy a balatonfüredi Magyar FordítóHáz Versek Veszprémben programja is. AZ EKF program sorozathoz csatlakozott a Kékszalag vitorlásverseny és több más sportesemény is. 

A VEB2023 EKF regionális központjaiban rendezett legfontosabb események között ott volt, ott van a Füredi Anna Fesztivál és most a Romantikus Reformkor is.

A 19. századot átszövő romantika, a nemzeti önazonosság kialakulása és a saját értékeink, hagyományaink megőrzése azok a hívószavak, amelyek már tizennyolc éve a nyárvégi időszak egyik leglátványosabb Balaton-parti rendezvényévé tették a balatonfüredi Romantikus Reformkor fesztivált. Az idei Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év külön lendületet ad ennek a már hagyományos rendezvénysorozatnak, hiszen azok a kulturális hagyományok elevenednek meg, amelyek egyedi helyszínné teszik a Balaton-felvidéki régiót.

A fürdőváros történelmi városrészében idén is időutazásra hívják a szervezők az idelátogatókat. 

A reformkorban, a fürdővendégek számára létrejött parti sétány megszületését idézi a Tagore sétányon rendezett népi és iparművészeti vásár, a hintós felvonulás és a fesztivál egyik újdonsága, a virágos hintó kiállítás.  A gasztronómiai kínálat sem marad el. Az év balatonfüredi bortermelője, az Arias pincészet pavilonja és a Spicc bisztró reformkori ételkülönlegességei is megtalálhatóak lesznek. 

A város múltja, a parti városrész épületei iránt érdeklődők több időpontban is kosztümös városnéző sétára indulhatnak a Vaszary Villa kertjéből és felfedezhetik azokat a helyszíneket, ahol egykoron Kossuth, Széchényi, Deák, a korszak nagyjai is megfordultak. 

Természetesen a kor romantikájához hozzátartoznak a múlt század lélegzetelállító ruhakölteményei is. A színek, fodrok és csipkék páratlan világa. A viselettörténeti és a táncos bemutatók minden évben a fesztivál fő látványosságai. 

A sétány fái és a Balaton hullámzó tükre páratlan hátteret nyújtanak a város szabadtéri koncertjeinek és nagyrendezvényeinek. Ezek a programok most sem maradnak el. A Kisfaludy színpadon a Swing a’la Django koncert várja a látogatókat Bangó Margit Kossuth-díjas előadóművész közreműködésével. Hampel Katalin divatbemutatóján a reformkori divat ihlette modern ruhaalkotásokat tekintheti meg a közönség. A bemutatón közreműködnek Sáfár Mónika és Sasvári Sándor Jászai-díjas színművészek. 

A fiatalabb korosztály számára is különleges kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a népi játszóházak, kézműves foglalkozások és színpadi előadások. Az idei Petőfi évforduló kapcsán a Huszonhat év – Privát Petőfi koncertszínház előadása lesz látható. Balatonfüred kulturális partnervárosának, Kiskőrös városának a diákjai látogatnak el Füredre és a helyi fiatalokkal közösen vesznek részt helytörténeti vetélkedőn és versmondó versenyen.

Vasárnap a fesztivál új helyszínén a papsokai Szent Mihály templomromnál koncerten és szabadtéri szentmisén vehetnek részt az érdeklődők.

Az érdeklődők a színes programkínálat mellett lehetőséget kapnak, hogy maguk is felöltsék a romantikus múlt viseleteit és részévé váljanak egy olyan kor hangulatának, amelyet már csak a könyvekből ismerhetünk. A szervezők ruhakölcsönzést biztosítanak a fesztivál idejére.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!