SOCIO SUMMIT 2023 – Tiéd a tér! Kultúra és együttműködés lehetőségei napjainkban

A Socio Summit 2023 konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a kultúra mindenkié és fontos, hogy mindenki egyenlően részesülhessen az értékekből. Az esemény alapvetően az alábbi kérdésekre keresi a választ: Mi lehet a művészet küldetése az esztétikai tapasztaláson túl? Miként válhat a kultúra a társadalmi integráció, a közösségfejlesztés, a szolidaritás élő eszközévé? Hogyan szólhat a kultúra mindannyiunkhoz?

November 23-24. között Veszprém ad otthont a II. Socio Summit 2023 – Tiéd a tér! konferenciának a Pannon Egyetem B épületében, melyet a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) és a Semmelweis Egyetem Szociális Vezetőképző Tudásközpontja szervezett az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Közös gondolkodásra hívunk benneteket a konferencia keretében, ahol hazai és nemzetközi előadók mutatják be legfrissebb kutatási eredményeiket a legkülönbözőbb tudományterületeken. Képviseltetve lesz a szociológia, a szociálpolitika, tudománytörténet, művészetelmélet és a mentálhigiéné is mind előadások, mind kerekasztalbeszélgetések, mind workshopok keretében. A szervezők további célja az is, hogy elinduljon egy közös párbeszéd, egy hálózatosodás a kutatók, a kutatói csoportok és a tudományterületen között.

A konferencia fókuszpontja a TÉR, amely számtalan értelemzési lehetőséget rejt magában. A TÉR otthont adhat egy kiállításnak, de lehet játszótér, vagy piactér is akár. Lehet egy ártér, vagy egy szabad terület is, amely szabadon használható fel és csak a kreativitás szab határt az értelmezésnek. A TÉR lehet a kultúra tere is, olyan kulturális helyszín, mely mindenki számára elérhető és megvalósul az esélyegyenlőség lehetősége is minden társadalmi csoport számára.

Az esemény kísérőrendezvénye egy képzőművészeti kiállítás, ahol különböző mentális betegségekkel élő volt és jelenlegi alkotómunkáiból állítottak össze egy válogatást, hogy bepillantást engedjenek abba, hogy a művészet és a művészetterápia, milyen sokszínű lehetőséget biztosít az alkotók számára, hogy kifejezzék gondolataikat, érzéseiket. A Budapest Art Brut Galéria egyik fő célja, hogy a pszichiátriai betegséggel élő alkotók művészetét megismertesse nem csak a nagyközönséggel, hanem a művészeti élet véleményformáló képviselőivel is. Emellett a Galéria, mint egy kulturális, közösségi tér, lehetőséget biztosít a társadalom valamennyi tagja számára, hogy megismerkedhessenek a pszichiátriai betegséggel élő alkotóművészekkel, alkotásaikkal, ami segít abban, hogy az esetlegesen velük szemben létező előítéletek és fenntartások csökkenjenek. A személyes megtapasztalás élménye komoly hatással van a látogatókra és elősegíti a mentális betegséggel élők szélesebb társadalmi elfogadását.

A konferencia ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött a részvétel!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!