Stratégiai együttműködés jött létre a Digitális Tudásközpont és a Pannon Egyetem között

Stratégiai együttműködés jött létre a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program keretében létrehozott Digitális Tudásközpont és a Pannon Egyetem között. A hétfőn kötött megállapodás célja, hogy a két intézmény szakmai hátterét, erőforrásaikat és eszközeiket felhasználva versenyszervezésben, pályaorientációban, tudományos előadások és workshopok megtartásában is együttműködjön annak érdekében, hogy a régió lakosainak a lehető legszélesebb körben nyújthassanak korszerű digitális ismereteket.

„Az Európa Kulturális Fővárosa programban a digitalizációt egy olyan eszköznek gondoltuk, ami horizontálisan sok projektünkben megjelenik és nagyon nagy hangsúly fektetünk rá, hiszen azt gondoljuk, hogy a fiatalokat ezzel lehet leginkább akár a művészetekhez vagy a tudományokhoz közelebb vinni.” – mondta köszöntőjében Markovits Alíz. A VEB 2023. Zrt. vezérigazgatója hozzátette: nagy örömükre szolgált, hogy ilyen sikeresen tud működni ez a központ, amely a fiatalok és az idősek a digitális kompetenciáját egyaránt javítja. A Pannon Egyetemmel történő együttműködés, jövőbe tekintés pedig még nagyobb lendületet adhat a központnak. 

A műszaki informatika oktatása évtizedek óta kulcsterület a Pannon Egyetem számára, mi sem bizonyítja jobban, hogy megalapításának 20. évfordulóját ünnepli idén a Műszaki Informatikai Kar – kezdte Gelencsér András. A Pannon Egyetem rektora szerint az intézményben a kar alapítása előtt is erős tudományos műhely működött ezen a területen.  

A rektor szerint bármennyire is népszerű a digitalizáció, a tanulás nem annyira, ezért a vele való foglalkozásra bátorítani kell a fiatalokat. Nagyon sokáig nagyon komoly munkaerőhiány volt az informatikai területen, s bár a helyzet valamelyest javult, most is folyamatos az utánpótlás igény. Ebben nyújt segítséget egy ilyenfajta létesítmény, amely közelebb hozza az informatika különböző alkalmazási területeit a fiatalokhoz. „Sajnos az országban nem túl sok létesítmény van, amely a természettudományokat közelebb vinné az emberekhez. Ez a tér remélhetőleg sok fiatalnak csinál kedvet ahhoz, hogy műszaki területen képezze tovább magát.” – mondta.

Csillag Zsolt kancellár szerint is előremutató kezdeményezés a Digitális Tudásközpont. „Nagy szükség lenne arra, hogy az úgynevezett STEM szakok - műszaki-természettudományos, informatikai képzési terület - minél több diplomást tudjanak kibocsájtani. Az elmúlt öt évben átlagosan a középiskolások 35-37 százaléka választott az ebbe a szakmacsoportba tartozó szakot a hazai felsőoktatási intézményekben. Bármely partnerét szólítaná meg az egyetem a jelenlegi több mint 700-ból, biztosan az lenne  a végeredmény, hogy még az is kevés lenne, ha megdupláznánk az informatikus, villamosmérnök kínálatot.” – fogalmazott. S mivel a demográfiai adatok szerint a középiskolások száma csökken, nagyon fontosak az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések, melyeken keresztül már fiatal korban felkelthetjük az érdeklődést ezen tudományterület iránt. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!