Svájc a „Királynék városában” – Svájci Napok a Veszprém-Balatonon

Svájc és Magyarország az európai történelem számos fontos fejezetében osztozik, és mindkét ország számára előnyös szoros kulturális és gazdasági kapcsolatokat ápol. A „Svájc a városodban” programsorozat célja, hogy Budapesten kívül is megmutassuk Svájc kulturális, gazdasági és társadalmi aspektusait. Ezért a Svájci Nagykövetség 2023. szeptember 20. és 24. között Veszprém Önkormányzatával és a Veszprém-Balaton Kulturális Főváros 2023-mal együttműködve szervezi meg a „Svájci Napok Veszprém-Balatonon” című rendezvény-sorozatot.

Jean-François Paroz, Svájc nagykövete és Porga Gyula, Veszprém polgármestere szeptember 20-án 14.00 órakor közös sajtótájékoztató keretében nyitják meg a Svájci Napok Veszprém-Balatonon rendezvénysorozatot a Svájci Pavilonban, a Hangvilla 3. emeletén. A Svájci Pavilonban a nagykövetség többek között egy a fenntarthatóságról szóló kiállítással és egy interaktív fallal várja az érdeklődőket, amely Svájcról, az ország politikai rendszeréről és európai uniós hozzájárulásáról, valamint Svájc és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól nyújt tájékoztatást. Az új Svájci-Magyar Együttműködési Programról szóló keretmegállapodás 2022. november 8-i aláírása fontos mérföldkő volt a kiválasztott uniós országoknak nyújtott második svájci hozzájárulás megvalósítása felé, amely Svájc európai politikájának kulcsfontosságú részét képezi, és amelynek célja a nagyobb kohézió és jólét elérése Európában.

Szerdán és csütörtökön délutánonként a Hangvillában Dr. Botos Barbara, klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet és Léonard Dolivo svájci szakértő a mindkét országot érintő környezetvédelmi kérdésekkel és a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről tart előadást. Emellett Paroz nagykövet a „Svájc az iskoládban” program keretében középiskolákba látogat, hogy találkozzon a diákokkal, és német ill. francia nyelvű előadása után válaszoljon kérdéseikre. 

A zenekedvelőkre is gondoltunk - veszprémi jelenlétünk ideje alatt az Alphornvereinigung Nordwestschweiz Swiss Alphorn együttese hoz ízelítőt a hagyományos svájci alpesi kürtös zenéből a városba, míg szombat este DJ-est várja a közönséget a FOTON Audiovizuális Központban.

A mozikedvelők figyelmébe ingyenes vetítéseket ajánlunk: a „Wolkenbruch”, „A nőkért” és „A kontinsek sodrában” című nagy sikerű svájci filmekből a FOTON Audiovizuális Központban. Ha pedig jobban szereti a színházat, jöjjön el szeptember 20-án a Latinovits-Bujtor Játékszínbe, ahol a Budapest Ensemble Friedrich Dürrenmatt svájci író „Play Strindberg” című művét mutatja be német nyelven.

A svájci ételkülönlegességek sem maradhatnak ki a programból: a szombat délutáni „Svájci Pikniken” a FOTONban megkóstolhatják a híres svájci sajtkülönlegességeket, a Raclette-t és a Tête de Moine-t, illetve válogatott svájci cégek termékeit.

A Svájci Nagykövetség szeretettel vár minden érdeklődőt. Minden program ingyenes.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!