Száznál is több új szállodai ágy várja az EKF programjaira érkezőket

Átadták a Betekints Wellness és Konferencia Hotel Prémium szárnyát is, ezzel sikeresen zárult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szálláshely bővítési programja, amelynek köszönhetően több mint 30 %-kal nőtt Veszprém négycsillagos szállodai kínálata.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió szakemberei úgy látták, hogy a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa kulturális eseményei és rendezvényei miatt megnövekedő turista forgalmat a turisztikai kapacitások érdemi bővítése nélkül jó minőségben nem lehet kiszolgálni. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ezért 2021 elején 800 millió forintos keretösszegű nyílt pályázatot írt ki, amelynek 3 nyertese összesen 50 szobával és 113 új ággyal bővítette Veszprém négycsillagos szállodai kínálatát, így a korábban rendelkezésre álló kapacitás – 160 szoba - több mint 30 %-kal növekedett. A pályázaton elnyert támogatást csak új szállodai szobák megépítésére lehetett igényelni és lehetett felhasználni. 

A Hotel Historia Malomkert szomszédságában 2021 augusztusában kezdődtek meg azok a munkálatok, amelyek eredményeként 2023 januárjában 17 új, négy csillagos szállodai szobát vehettek birtokba a Veszprémbe érkező turisták és üzletemberek. A szálloda a Fenyves utcában, a veszprémi vár alatt, a Séd völgyében, a Kolostorok és Kertek sétaútvonal mentén fekszik, így városépítészeti szempontból is fontos beruházás: egy olyan rossz állapotú ingatlan felújítása és átépítése valósulhatott meg, mely a várból is jól látható, így a város összképet formáló képpont volt.

Az Oliva Hotel és Étterem 2023 májusában nyitotta meg az Oliva Smart Hotel szárnyat. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szálláshely bővítési programjának támogatásával 21 új szoba jöhetett létre. A smart funkciónak köszönhetően a hotel személyzet nélkül is működik, egy applikáció segítségével lehet ki- és becsekkolni az épületben, illetve a különböző szolgáltatások lefoglalása is az applikáción keresztül történik.

A Betekints Wellness és Konferencia Hotel új Prémium szárnyának építését 2022 májusában kezdték el és 2023 áprilisára készült el. A hotel 15, akár 5 csillagos besorolásnak is megfelelő méretű, felszereltségű és igényű szobával bővült. A szálloda smart hotelként is funkcionál, ugyanis a szobákba való bejutás PIN kóddal, kártyával vagy akár telefonos applikáción keresztül is megoldható.

2023 májusában már mindhárom hotel kibővült kínálattal, magasabb minőségben és még több szolgáltatással várja a térség valaha volt legfontosabb kulturális eseményére érkezőket.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolták, hogy Veszprém sajátos városszerkezete miatt piaci alapokon az élénk kulturális-szellemi élet és a turisztikai vonzerő ellenére sem jöttek létre 100 szoba körüli, vagy nagyobb szállodák, mint például számos észak-balatoni településen. Veszprémben a szállodai szobák számának bővítését régóta tervezték a kisebb és közepes szállodák tulajdonosai, de a COVID okozta visszaesés (és az abból következő pénzügyi veszteségek) után ezeket a terveket nem tudták megvalósítani, így a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatása nélkül ez a turisztikai fejlesztés vélhetően csak több év múlva valósulhatott volna meg. A beruházások értékének mintegy felét a befektetők saját pénzügyi forrásból finanszírozták.  

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!