Szemléletformáló képzés kulturális intézményeink szakembereinek

A Turisztikai Audit 10 hónap 10 kihívás projektjének egyik fontos eleme a kulturális intézmények látogatóbarátság szempontjából történő felmérése és fejlesztése. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által felkért szakértők abban segítettek az intézmények munkatársainak, hogy miként lehet megteremteni azokat a lehetőségeket, amelyek a kultúra minél teljesebb körű élvezetét teszik lehetővé a különböző fogyatékossággal élő látogatók számára.

A szeptemberi tudásátadás helyszíne az Agóra Veszprém Kulturális Központ volt. A megyei intézmény az egyik jó példája annak, hogy milyen eszközökkel lehet a fogyatékossággal élő vendégeket is bevonni a kulturális élet vérkeringésébe. Az épület teljes egészében akadálymentesített így a mozgásukban korlátozottak és idősebb korosztály tagjai is kényelmesen tudják látogatni az intézményben megvalósuló eseményeket.

A képzést a Pannon Egyetem előadója, dr. Sulyok Judit a társadalmi fenntarthatóság fogalmával vezette fel, kitérve a legújabb kutatási eredményekre és nemzetközi jógyakorlatokra. 

A program második részében Brókés Judit (AutiSpektrum Egyesület), Körli Noémi (SINOSZ Veszprém megye), Mesterházy Zsolt és Navratyil Sándor (Mozgáskorlátozottak Aktív Egyesülete) és Huszics Márta  (MVGYOSZ Veszprém megye) hozott praktikus megoldási javaslatokat arra, hogyan lehet elérhetővé tenni az intézményekben zajló eseményeket az általuk képviselt látogatói célcsoportok számára.

Jógyakorlatokat hallhattunk autista barát múzeumi és fesztivál megoldásokról; a siketek és nagyothallók számára akadálymentesített kiállításokról és művészeti produkciókról; a mozgáskorlátozottak látohgatóknak fontos eszközökről és lehetőségekről; illetve példákat a vakok és gyengénlátók tapasztalásairól és az általuk élvezhetővé tett kulturális eseményekről.

A turisztikai audit, illetve az ahhoz kapcsolódó pályázat jellegénél fogva a VEB 2023 Zrt. egyik kiemelt saját projektje. Tavaly év végére készült el a szakértői vélemény, ami alapján az intézményekkel és az önkormányzattal közösen meghatároztuk a célokat, mint például a szolgáltatások szakmai és minőségi színvonalának emelését, illetve az informatikai fejlesztéseket. 

A képzés megvalósításában partnereink voltak a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallok Országos Szövetségének Veszprém megyei képviseletei, a Kerekesszékesek Aktív Egyesülete, az Autispektrum Egyesület, valamint a a Pannon Egyetem.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!