Színház a börtöntől az erdőszélig – bemutatkozott a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa előadóművészeti programja

Az EKF színházi koncepciója hosszú távon kívánja felpezsdíteni Veszprém és a Balaton-régió színházi életét. Szeretnénk, ha a színházi előadások látogatása nem csupán egy szűk, az adott művészeti ág iránt egyébként is érdeklődő kör számára lenne természetes elfoglaltság, hanem egy lényegesen szélesebb réteg ismerné fel, hogy a világ és az ember megismerésének, valamint egy minden szempontból prosperáló társadalom kialakításának egyik kulcsa lehet a drámaművészet.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió szakembereinek bevonásával készült el az a program, amely meghatározza a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) színházi-kulturális eseményeinek és rendezvényeinek tartalmát, hangulatát és stílusát. Fontosnak tartjuk, hogy az EKF színházi koncepciója a helyi színházi szereplők és intézmények támogatását is élvezze, ezért a kialakítás során folyamatos konzultációkat tartottunk a Veszprémi Petőfi Színház, a Pannon Várszínház, a Kabóca Bábszínház és a Pannon Egyetem dráma- és színházismeret tanári szakjának vezetőivel.

„A színházi koncepció egyik projektje sem egyszeri látványosság. Mindegyik program hosszú távon képviselhet és teremthet értékeket Veszprémben, a régióban és országszerte is, hiszen a helyi intézmények szívesen kapcsolódtak a kezdeményezésekhez, egyben vállalták, hogy azokat 2023 után is tovább viszik.” – mondta el Varga Richárd kulturális projektmenedzser a több, mint egy éves előkészítő munka után tartott programismertetőn.

A VEB2023 EKF színházi programja nemcsak különböző értékes színielőadások sorozta, de fő céljai közé tartozik a színházi nevelés és a színházra nevelés, a fiatalok bevonása a programokba, a nemzetköziség, valamint a helyi intézmények támogatása. Célunk, az is, hogy átrajzoljuk a felnőttek körében egy talán nem eléggé elismert művészeti ágról, a bábszínházról élő képet.

A színházi program két fontos évfordulóra is nagy figyelmet szentel: 2023-ban lesz Madách Imre és Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója. Az előbbihez csatlakozik a kulturális évad egyik legegyedibbnek szánt előadása: a veszprémi börtön színjátszónak szereplésével kerül színre Madách Imre Az ember tragédiája című darabja. 

A színházi program más újszerű terekbe is el kívánja vinni a színművészetet: cél, hogy izgalmas, sokszínű előadásokkal töltsük meg Veszprém és a régió utcáit, tereit, kapualjait. Így kerülhet majd színieladás akár egy erdő szélére, vagy egy patak partjára, és tulajdonképpen bármilyen területre, ahol egy darabot elő lehet adni.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!