TÁNC XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztivál

Veszprém 1998 óta ad helyszínt a TÁNC Fesztiválja Kortárs Összművészeti Találkozónak. A fesztivált Krámer György és Vándorfi László hozta létre, melyet először a Petőfi Színház, majd 2001-től a Pannon Várszínház vezetőiként rendeztek meg városunkban.

A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jön létre.

2021. augusztus 31. - szeptember 5. között.

A fesztivál szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Táncszínház.

A fesztivál kezdetektől fogva képviselte az összművészeti jelleget, magához szólítva a kortárs táncművészethez kapcsolódó fotó-, film-, képző-, zeneművészet és az irodalom alkotásait. Az Európa Kulturális Főváros rang elnyeréséig a korlátozott anyagi források miatt kevés lehetőség nyílt a nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítéshez. Az elmúlt években, e tekintetben is fejlődés mutatkozik. 

2020 decemberétől a fesztivál új művészeti vezetője Horváth Csaba, aki táncos, koreográfus, színházrendezői, egyetemi oktatói tapasztalataival, sajátos művészi látásmódjával gazdagítja a fesztivál 23 éves múltját. 

Fesztiválunk történetében először fény/videóinstallációt tervezünk Lighthouse 360 néven a Light House művészeinek közreműködésével a Hangvilla Kamaratermében Sztojánovits Andrea művészeti vezetésével. Ez a kezdeményezés erősíteni kívánja Veszprém és Debrecen kulturális kapcsolatát, melyhez fesztiválunk, mint az Európa Kulturális Főváros projekt meghatározó része, a Pannon Várszínház, mint az EKF kiemelt partnerintézménye jelentősen hozzájárulhat.

Együttműködés oktatási intézményekkel 

Célunk, hogy a magaskultúra és a táncművészet szélesebb körben is elérhető legyen. Rendkívül fontosnak tartjuk ezek megismertetését a fiatalabb korosztállyal, így a Veszprém-Balaton 2023 EKF régió általános és középiskoláinak diákjaival, valamint a Pannon Egyetem hallgatóival.

Az idén újdonságnak számító Családi Nap arra hivatott, hogy egyszerre több generáció találkozzon és töltsön el együtt egy olyan napot, ahol a játék, a cirkuszművészet, a tánc és a zene központi helyet foglal el. A régió általános iskoláinak, illetve a szociálisan és mentálisan hátrányos helyzetű veszprémi polgároknak segítünk abban, hogy közelebb kerülhessenek ezekhez a programokhoz.

Továbbra is szeretnénk követni azt a Veszprém-Balaton 2023 EKF által is képviselt alapelvet, miszerint a térségben és Veszprémben működő intézmények között létrejöjjön egy párbeszéd és egy olyan összefogás, ahol központi helyet kapnak mindazon értékek, melyek alapjául szolgálnak ennek a kitüntetett figyelemmel kísért programsorozatnak.

Együttműködés intézményekkel és helyi fesztiválokkal 

Célunk, hogy a Veszprémben megrendezésre kerülő fesztiválok ne izoláltan működjenek, hanem egyfajta staféta szerepet felvállalva, egymásra épüljenek stílustól, műfajtól függetlenül. Kialakítottunk az Auer Fesztivállal, egy reményeink szerint hosszú távú fúziót rendkívül sikeres Bartók és Ady bemutatónkkal, mely a Forte Társulat, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Lukács Miklós Cimbiózis közreműködésével nyújtott kivételes élményt a Nézőknek.

Táncfesztiválunk összművészeti jellegét erősíti, hogy a kortárs tánc mellett helyet kap a fény- és a filmművészet is. Követve hagyományunkat, ezzel is kapcsolódva a Magyar Mozgókép Fesztiválhoz. Tánctalálkozónkon idén két film kerül vetítésre a Nemzeti Filmintézet jóvoltából. A magyar film születése – A táncz (1901) című animációs film, illetve Jancsó Miklósra, mint a fesztivál több éven keresztüli zsűri elnökére emlékezünk a Szerelmem, Electra című alkotással.

A fesztiválok közötti összefogás több szinten valósulhat meg, erre példa a Veszprémi Utcazene Fesztivállal közös kommunikációs együttműködésünk, melyet a jövőben tervezünk tovább bővíteni.

Együttműködés helyi cégekkel

Örömünkre szolgál, hogy egyre több cégvezető tartja fontosnak a kultúra szerepét és közösségteremtő erejét, ezért célul tűzi ki, hogy ő maga is szerepet vállaljon a minőségi kultúra közvetítésében. Ennek eredménye, hogy különböző támogatási formák teszik lehetővé fesztiválunk megújulását évről-évre és, hogy szintet lépve olyan hazai és nemzetközi produkciókat hozzon el a régió közönségének, mely hiánypótló vagy szinte elérhetetlen.

Játékos edukáció

Fontosnak tartjuk az edukáció játékos formáját. Augusztus 23-30. között ÉLJ! – Értem, Látom, Jelzem címmel közös játékra hívjuk Nézőinket. Színészeink gesztusnyelv alapú, szituációs gyakorlatokra épülő foglalkozásokat tartanak Veszprémben, a Rákóczi u. 5. szám alatti udvarban található Pannon és . (’Pannon és Pont’) irodánknál, mely a fiatalabb korosztálytól a szépkorúakig kívánja megszólítani közönségét. Az eddigi visszajelzések alapján foglalkozásaink sikerének titka az, hogy a drámapedagógiai elemekkel és közös játékkal színesített workshopsorozat hiánypótló program és felszabadító kikapcsolódást nyújt minden korosztálynak. Éppen ezért ősztől oktatási intézményekbe és nyugdíjasklubokba kívánjuk vinni az ÉLJ! foglalkozás sorozatot. Jövőbeli együttműködésünket már több iskola megerősítette.

Nemzetközi kapcsolatépítés és együttműködés

Több szinten is szereplői vagyunk a Veszprém-Balaton 2023 EKF programnak, számos kulturális pályázatban részt veszünk, melyek közül egyik, a reményeink szerint megvalósuló Elefsina (Görögország) városával közös projekt.

Jövőre szeretnénk visszatérni az eredeti műsortervhez, lehetőség szerint a májusi fesztivál időponthoz. Szeretnénk buzdítani minden Veszprémben és a régióban élőt arra, hogy a rendkívül tartalmas nyári program dömping után is legyen nyitott és aktív résztvevője a következő időszakban megvalósuló projekteknek. Mi mindent megteszünk azért, hogy a TÁNC XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztivál megrendezésével továbbra is egy méltó program tegye színessé a fesztiválozók napjait

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!