TAVASZI DÍJESŐ – Család- és látogatóbarátság a 10 hónap 10 kihívás márciusi sikertörténetei

Veszprém kulturális intézményei közösen készülnek 2023-ra. Ebben az évben havonta más-más témák kerülnek fókuszba, melyeken az intézmények közösen dolgoznak azért, hogy együttesen, egységben készüljenek fel Európa Kulturális Fővárosa évére, s ezek az eredmények majd 2023. után is erősítsék a várost.

A program küldetése, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében az Innotime Hungary szakmai munkáját dicsérő Turisztikai Audit eredményeként a veszprémi kulturális intézmények felkészülten fogadhassák a programévben idelátogató vendégeket. A Turisztikai Audit márciusi fókuszpontja az „Akadályok leküzdése a családok, biciklisek és kutyások érdekében” címet viseli. Az intézmények részére kiküldött kérdőívek feldolgozása folyamatban van, a kapott eredmények alapján körvonalazódnak az esetleges további tennivalók, szakmai javaslatok.

A modern szabadidős piacon éles verseny zajlik, fontos a résztvevők felkészültsége. Ezért a 10 hónap 10 kihívás program keretében tudásmegosztási alkalmakat is biztosítunk. Legutóbb március 28-án Dominus Ákos, a Magyar Kerékpáros Klub munkatársa, Újvári Enikő és Péter Andrea, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom munkatársai tartottak webináriumot a márciusi kiemelt témával kapcsolatban elérhető bevált gyakorlati megoldásokról.

A veszprémi kulturális intézmények a város nagy örömére számos díjat érdemeltek ki e fontos területen nyújtott teljesítményükkel:

  • A Pannon Várszínház Színművészetfejlesztési Nonprofit Kft. 2022-ben „Családbarát Hely” címet kapott
  • A Veszprémi Petőfi Színház „Zöld Minősítési díj” elismerést kapott. Mindennapi szolgáltatásaik során igyekeznek a fenntarthatóságot is figyelembe venni: eseményeik során logózott papírpoharakat és fából készült evőeszközöket használnak, munkavégzésük során csökkentik a papírnyomtatást, törekednek az elektronikus továbbításra. Ráadásul színpadra állították a „Kukamese” című zenés mesejátékot, amely a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát mutatja be. 34 intézménybe és közel 3000 ifjú bérletes nézőhöz juttatták el formabontó módon a fenntarthatóság fontos üzenetét. A fenntarthatóság mellett kutyabarát előadások szervezésével is példát mutatnak: az előadáson való részvétel egyelőre csak segítő kutyákkal lehetséges, így a kutyabarát előadásokat a Latinovits-Bujtor Játékszínben rendezik meg. A kutyusokat vízzel és jutalomfalattal fogadják.
  • Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár az ország első kutyabarát könyvtára lett nagy büszkeségünkre, így például a nyugdíjas olvasók a kutyasétáltatást egybeköthetik a könyvtárlátogatással, nem kell külön fáradniuk.
  • A Pannon Egyetem, a programunk megvalósítását számos ponton jelentősen támogató partnerünk is jelentős sikert könyvelhet el azzal, hogy 2022-ben elnyerte a „Családbarát Munkahely” elismerést, ezzel is megerősítve hírnevét az ország felsőoktatási intézményei között.

A 10 hónap – 10 kihívás program keretében hamarosan további mérföldkövek megvalósulásáról adhatunk hírt, szakmai partnereinkkel együttműködve, ezért is érdemes figyelemmel kísérni weboldalunkat!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!