Terítéken: a munkaerő megtartása és motiválása

2022. március 30-án a festői szépségű, mai modern értékeit évezredes történelmi múltra alapozó Jásd község adott otthont a Terítéken rendezvénysorozatnak. A téma rendkívül aktuális: miként lehet megtartani és motiválni a munkaerőt a folyamatosan változó világban?

Jásd közel 900 lelket számláló község Veszprém megyében, a Várpalotai járásban. A település helyéna 10. század elején a honfoglaló magyar népesség telepedett le, majd 1164-ben a Szent György bencés apátság alapításával Jásd okleveles említésére is sor került. A csodálatos természeti környezetben megbúvó település számos történelmi látnivalóval szolgál a turisták számára, melyekről részletesen tájékozódhatnak a község honlapján: Jásd Önkormányzati Weboldala - Látnivalók (jasd.hu)

A Terítéken program egyik fontos küldetése, hogy rejtett kincseket mutasson be a VEB2023 program lehetőségeit felhasználva a résztvevőknek. Jásd község méltán büszke tudatosan felépített turisztikai stratégiájára, lakosainak szorgalmán nyugvó eredményeire. A Terítéken programnak otthont adó jásdi Bodzaházat Győry Tünde polgármester asszony mutatta be számunkra. A lenyűgöző küllemű és belbecsű épület kiválóan szimbolizálja a múlt és a jövő önazonos integrálásának szándékát: a ház a házban technológiával készült Bodzaház külső falai többszáz évesek, ezen belül építették fel a modern technológiai megoldásokkal felszerelt új épületet.

A március 30-án Jásdon megrendezett Terítéken esemény témája húsba vágóan aktuális, szinte minden megjelent vendégünk beszámolt róla, hogy mindennapos kihívásokat okoz számára a munkaerő megtalálása, megtartása és motiválása. Sokakban felmerült a kérdés: miként lehet manapság megfelelő munkaerőt biztosítani a sikeresen működő vállalkozások működtetésére. 

A helyi finomságokat felkínáló asztal körül a helybeli szívélyes vendéglátók körében Újvári Enikő, a Három Királyfi Három Királylány mozgalom alelnöke, Menyhárt Alíz, az „Év családbarát vállalata” díjas VEMÉVSZER Kft. marketing és közbeszerzési vezetője, Steigervald Krisztián, tréner és kutató, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója osztották meg tapasztalataikat az összejövetel témáját érintően. A járványhelyzetben jelentősen átalakult életmód, munka-magánélet viszonyrendszer hatására a munkavállalói attitűdök változása súlyos feladatokat ró a munkáltatókra. A módosuló munkavállalói elvárások és a változtatási igény előtérbe kerülése rontja a fluktuációs mutatókat. A cégek munkafolyamataira már akár egyetlen jól képzett, gyakorlott munkatárs távozása is komoly hatással lehet, ezért jelentősen felértékelődött a HR tevékenység szerepe. Napi szinten felmerülő stratégiai kérdésekre kerestük a választ programunk résztvevőivel: Hogyan motiváljuk munkavállalóinkat? Hogyan erősítsük az elköteleződésüket és a megtartó szervezeti kultúrát is egyidejűleg?

Újvári Enikő beszámolt róla, hogy hamarosan megjelenik a témában fontos, jó gyakorlati megoldásokat összegző kiadványuk, mely segítséget nyújthat a veszprémi régióban tevékenykedő kis- és középvállalatok, szervezetek számára is. 

Steigervald Krisztián kutató számos trendről, generációkat érintő HR kérdésekről osztotta meg tapasztalatait, és kiemelte, hogy minden cégnek pontosan meg kell határoznia, az adott tevékenységi körhöz milyen típusú munkavállaóra van szüksége, ezáltal könnyebb kialakítani a megtartásukat segítő motivációs csomagot is. 

Menyhárt Alíz, a három évtizedes múltra visszatekintő VEMÉVSZER kapcsán kiemelte a családbarát és közösségépítő folyamatok fontosságát, megtartó erejét, aminek köszönhetően a cég munkavállalóinak többsége már legalább tíz éve a csapatuk elégedett tagja. 

Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. különleges helyzetét elemezte, a cég munkavállalóit a 2023-as programév megvalósításához projektcégként adott időszakra választotta, erős fókusszal a szakértelemre. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a munkavállalói motivációt ebben a speciális esetben a téma iránti rajongás és elkötelezettség hangsúlyosan befolyásolja. A VEB2023 programban dolgozók elkötelezettek a régiós hagyományok megőrzése iránt, valamint kiemelt céljuk erősíteni az együttműködés kultúráját. 

Bonyhádi Szilvia, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közösségi bevonásért felelős program menedzsere megerősítette: a Terítéken eseménysorozat az összefogásról, a társadalmi felelősségvállalásról is szól. Nem adakozásra hívja fel a résztvevőket, hanem egyfajta nyitottságra a helyi közösségek igényeinek felismerésére és megvalósítására. 

A tartalmas beszélgetést követően bemutattuk a térségben működő kisközösségek támogatásra javasolt társadalmi kezdeményezéseket, mint lehetséges CSR programelemeket, melyekről az alábbi kisfilmek is szólnak: 

Jásdi kézműves szakkör

Iskolafejlesztés

Mesevár óvoda KRESZ-pálya

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!