Terítéken: a természet és az ember

A TERÍTÉKEN eseménynek a Káptalantótiban található Kinga Kamrája adott otthont május 19-én. A helyszínt a témához illően választottuk: az emberi léptékű, barátságos hangulatú természeti környezetben az ember és a természet kapcsolatáról, a szervezetek fenntarthatóságáról, az ökopszichológia holisztikus szemléletmódjáról szerveztünk érdekes és formabontó beszélgetést.

A helyi finomságokat felkínáló asztal körül a helybeli szívélyes vendéglátók körében dr. Mike Friderika a Veszprém-Balaton 2023. Zrt. programigazgatója, Donáth Attila green coach, minősített vezetési tanácsadó (CMC), az Ökopszichológiai Intézet társalapítója, Ferencsák Tímea vezetőfejlesztő, green coach és Gulyás Helga green coach osztották meg tapasztalataikat az összejövetel témájáról. 

 

Amikor egy szervezet vonatkozásában fenntarthatóságról és környezettudatosságról beszélünk, egy szépen parkosított udvarban álló zöld rendszámú céges autók, az irodai folyósókon álló szelektív gyűjtők, az újrapapírés az energiatakarékos áramforrások gondolunk általánosságban. Azonban egyre inkább teret kap az újszerű a szemléletmód, mely szerint magát az embert, a munkavállalót is lehet, sőt érdemes is „zölden” kezelni.

Ennek alapját az ökopszichológia, egy holisztikus szemléletmód szolgáltatja, melynek lényege: emberként a természettel is kapcsolatban állunk, és a természettel való bánásmódunk mélyen érint minket és visszahat ránk. Az ökopszichológiai szervezetfejlesztési szemlélet azt igyekszik a köztudatba építeni, hogy az ökológiában használt alapfogalmak erős pozitív hatássallehetnek egy szervezet életére. Az ember mélyen és elválaszthatatlanul illeszkedik a természeti rendszerekbe, kölcsönösen oda-vissza hatnak egymásra. Ezt a sajátos és belénk kódolt kapcsolatotszervezetépítő erőként hasznosítva, rendszerbe ágyazottan kezelve megalapozhatjuk a szervezeti (céges) egyensúlyi állapotot, a rövid távon gondolkodás veszélyeit is kiküszöbölve.

Ha szervezetként olyan közös aktivitásokat, rítusokat, céges szokásokat építünk be a szervezeti kultúra elemi közé, amelyek természetközeli élményeket adnak, alkalmasak a természeti kölcsönhatások megfigyelésére, az nagyban segíti a természethez való újrakapcsolódást és egyben a lelki feltöltődést. Ezek a minták és megélések jótékony hatással lesznek a szervezet mindennapjaira, a munka minőségét nagyban meghatározó emberi kapcsolatokra. 

Emellett érdemes törekedni rá, hogy valóban olyan pozícióban alkalmazzuk a munkavállalókat, amelyre hivatásként tekinthetnek és kiteljesedhetnek.  

Mindez együtt segítheti a motivációt, az értékteremtést, amelyek hiánya napjaink népbetegségéhez, a kiégéshez vezethet. 

A rendkívül érdekes beszélgetést követően, a nyári szünet előtt összegeztük a TERÍTÉKEN programsorozatban korábban támogatásra javasolt és már megvalósult társadalmi kezdeményezéseket. 

Hamarosan újra találkozunk! 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!