Térképvándor mobilapplikációtól a szabadulószobáig

A Veszprém Vármegyei Levéltár (MNL VEVL), a Magyar Nemzeti Levéltár veszprémi tagintézménye, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) stratégiai partnereként több projekttel is részt vett a programban. Helytörténeti mobilapplikáció, szabadulószoba, Kincskereső program, INOTA Fesztivál… A december 8-án tartott záróeseményen visszaemlékeztünk, hogy mennyi modern innováció és program részese volt 2023-ban a Levéltár!

A Veszprém Vármegyei Levéltár legjelentősebb projektje a Veszprémi Térképvándor. 

A felhasználók okostelefonnal a kézben barangolhatják be a történeti Veszprém utcáit, beazonosíthatják a házakat, megtudhatják, korábban kik éltek ott, milyen funkciót töltött be az épület. Az archív fotók segítségével az érdeklődők felfedezhetik azt is, miként festett 80-100 évvel ezelőtt az épület vagy az utca, ahol éppen állnak, a digitális technika segítségével a képes mozaikokból végső soron a régi Veszprém elevenedik meg.

A Térképvándor alapját Veszprém város történeti magjának 1857–1947 közötti utca- és házszerkezete képezi. Ezen belül három idősík (1857, 1927, 1947) történeti térképeire építve mintegy 2000 ház és telek és a hozzájuk tartozó adatok, információk és képek digitális megjelenítése valósult meg, valamint több mint 100 Veszprém múltjában kiemelten fontos épületről leírások is készültek.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban a privát múlt kutatása külön hangsúlyt kapott: számos kisebb és nagyobb program dolgozza fel a városoknak és a régiónak azt a múltját, amelyet a történelemkönyvek és a sárguló újságlapok nem tudnak megmutatni. A Veszprém Vármegyei Levéltárban található adatok és archív dokumentumok feldolgozásával fejlesztett Térképvándor mobilapplikáció az alkotócsapatok közös büszkesége: a fiatalok játékos formában ismerkedhetnek meg a város történelmével. Az idősíkokon való kalandozás felér egy időutazással, jól kiegészítheti akár a történelemórákon hallottakat.

Az MNL által fejlesztett háttér adatbázisra építve a Térképvándor mobilapplikációt a VEB2023 EKF fejlesztői készítették el. A Veszprém Vármegyei Levéltárban Veszprém város történetének feltárása érdekében folyó szakmai munka eredményét 2023. június 30-án a megújult Laczkó Dezső Múzeumban tartott sajtónyilvános bemutatón ismerhették meg először a sajtó munkatársai és az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltára dísztermében 2023. december 8-án projektzáró sajtótájékoztató keretében mutatták be az elért eredményeket. A rendezvényen Brányi Mária Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere és a VEB2023 EKF képviseletében Mike Friderika programfejlesztési igazgató vett részt.

A Térképvándorra épülve szeptemberben a levéltár Kincskereső néven egy rendkívül sikeres levéltár-pedagógiai programot valósított meg. Felsőtagozatos általános iskolás csapatok várostörténeti vetélkedőn vehettek részt Veszprém belvárosában. A feladatok megoldása közben aktívan használták a Térképvándor applikációt, közben észrevétlenül fontos helytörténeti ismeretekre tettek szert és erősödhetett kötődésük a városukhoz.

„Mélyfúrás” elnevezéssel a helytörténetírás módszertanát bemutató workshopokat tartott a vármegyei levéltár a helytörténet iránt érdeklődőknek. A workshopokon a közgyűjteményi szakemberek előadásai mellett Veszprém város és az EKF régió falvainak történetéről szóló levéltári források interaktív bemutatására is sor került.

„Az elveszett pecsét nyomában” című projektben egy speciális levéltári szabadulószoba valósult meg. A Múzeumok Éjszakáján nagy sikerrel bemutatott levéltár-pedagógiai program a levéltár épületében zajló izgalmas nyomozásra invitálta a családokat, baráti társaságokat. A résztvevők játékos, interaktív formában, izgalmas, érdekes és ismeretterjesztő feladatok által közelebb kerülhettek Veszprém város történetéhez.

Az MNL VEVL két pályázattal is részt vett a kapacitásfejlesztési programban. Ennek során a levéltárosok nyelvtanfolyamokon fejleszthették angol tudásukat. Az esélyegyenlőség jegyében a levéltár épületében több fontos fejlesztés történt, hogy a fogyatékkal élő emberek levéltárhasználatát is elősegítsék. A fejlesztések révén a levéltárépület az Access4you bronzfokozatú tanúsított akadálymentes helyszín címet nyerte le. A fenntarthatóság jegyében is több, hosszú távon használható beszerzés valósulhatott meg.

Intézményi látogatóbarát fejlesztés keretében angol nyelvű honlappal is gazdagodott az intézmény. A Magyar Nemzeti Levéltár gyűjtőportáljának Veszprém Vármegyei Levéltár aloldalához angol nyelvű verzió készül, hogy a külföldi érdeklődők is tájékozódhassanak az intézményről.

A levéltár a saját projektjein túl segítette számos EKF-projekt megvalósulását is, mint például az EKF megnyitó ünnepsége, a Privát Veszprém, a Privát Balaton, az Inota Fesztivál programjaihoz levéltári dokumentumok digitalizálásával és kiadásával járult hozzá.

A Levéltár 2023-as célkitűzése az volt, hogy a tudományos és közművelődési területen végzett munkáját, kutatásainak eredményeit közérthető formában közzé tehesse, megismertesse a Levéltár világát minél több emberrel, minél nagyobb közönséghez juthasson el.

Mindezen eredményeket összegezve kijelenthető: sikeres volt a megvalósítás.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!