Új arculat bevezetése

Veszprém Megyei Jogú Város a bakonyi és a balatoni régióval összefogva indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésre kiírt pályázaton. Október 4-én egy sajtótájékoztató keretében mutatták be az elmúlt hónapok előkészületeinek eredményeit.

Új arculat bevezetése
Új arculat bevezetése
Új arculat bevezetése
Új arculat bevezetése

Veszprém Megyei Jogú Város a bakonyi és a balatoni régióval összefogva indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésre kiírt pályázaton. Október 4-én egy sajtótájékoztató keretében mutatták be az elmúlt hónapok előkészületeinek eredményeit.

Az EKF 2023 térségi pályázat arculatának megalkotására három veszprémi kötődésű grafikai stúdió kapott meghívást. Feladatuk egy régióba illeszkedő koncepciót kifejező logó megtervezése volt a „lépcsők és sarkok”, „víz és szél”, valamint a „játék és inspiráció” hívószavak szellemiségében.

A két körös pályázatra mindhárom stúdió több tervezetet, logóvázlatot nyújtott be, amelynek szűkítése, kiértékelése anonim módon folyt, nagyszámú partner (térségi szereplők, szervezetek képviselői, Művészeti Tanács tagjai, helyi intézmények szakemberei stb.) véleményének meghallgatásával. Ennek alapján a három pályázótól összesen hat logóvázlat került közönségszavazásra, illetve további értékelésre.

A logótervek közönségszavazásán a Stalker Studió Kft. egyik munkája kapta a legtöbb szavazatot.

A hat kiválasztott munka bővített, vizuális hátterét és koncepcióját is tartalmazó összesített pályázati anyagot egy 11 fős, különböző szakterületekről érkező szakmai zsűri véleményezte. Ezek alapján a végleges arculat elkészítésére a Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész által képviselt Art-And Bt. kapott megbízást.

Az EKF pályázat tartalmi koncepciójával karöltve, az embléma Veszprém városán túl elsősorban a Bakony-Balaton térségének egyes régiói között létrejövő együttműködést, valamint az ebben rejlő pozitív tartalmakat jeleníti meg. A régióra jellemző példátlan kulturális és földrajzi sokszínűség és az azok kölcsönhatását, összemosódását, az emblémában fő elemként megjelenő hullám-motívum szimbolizálja. A hullám, nem csupán a Balaton vizére, és a Bakony hegyvonulatára utal, hanem asszociatív értelemben azok egymásra hatására, földrajzi és kulturális egymásba olvadására is.

Az arculati koncepció grafikai eleméhez az ötletadó Jokesz Anna animáció tervező volt.

Kiemelt fogalmak:
egymásba fonódás – kölcsönhatás – harmónia – játékosság – „Vízből kinövő táj” A logó tipográfiai megoldásában a Veszprém-felirat monolitját megszakítva, utal az egyes részekből (betűk) megszülető egészre (Veszprém), mint az együttműködés szimbólumára, elsősorban a játékosság hívószavát követve.

Szintén az Art-And bt. dizájntervei alapján elkészült a projekt hivatalos weboldala is, melynek kifejlesztésére a Bemind Kft. kapott megbízást. A projekt hivatalos Facebook oldala itt érhető el.

A pályázathoz, Veszprém régiós kezdeményezésének népszerűsítéséhez továbbá elkészült egy kisfilm is, amely a város EKF projektjét támogató nagyköveteket is bemutatja.

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagyköveteinek névsora itt található.

A város a veszprémi emberekkel együttműködésben, az ő támogatásukkal és javukra szeretné megvalósítani programját. Veszprém szándéka szerint pályázatában hangsúlyos szerepet kap a város kiemelkedő kulturális mozgósító ereje és kivételes adottságú rendezvényhelyszínei, a régió idegenforgalmi vonzereje.

Kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a térségi összefogásra, a társadalmi szerepvállalásra és a megvalósuló programok nemzetközi, valamint európai vonatkozásaira. A pályázat benyújtásának a határideje 2017. december 20.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!