Új falfestmény: fülesbaglyok vigyáznak a veszprémiekre

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésének köszönhetően új színfolttal gazdagodott Veszprém városa.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik fontos törekvése, hogy rendhagyó, sokszor kihasználatlan területeket töltsön meg újra élettel. Ennek a szándéknak egy új, látványos és izgalmas fejezetéről került le a lepel március 10-én, pénteken. 

Mészáros Zoltán, a VEB2023 EKF főtanácsadója elmondta, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen bonyolította le a „City of Light” kurzust. Ennek keretében a MOME diákjai terveztek fényre, fényfestésre épülő látványelemeket, amelyek bájosabbá, szerethetőbbé tehetik a várost. A tervek közül Perecz Annabella alkotása valósult meg a napokban. 

Az erdei fülesbaglyokat ábrázoló, több emelet magas festmény egy olyan központi falfelületet hasznosít, amely a város új színfoltjává válhat. Az alkotás egyik különlegessége lesz hamarosan az is, hogy a baglyok szemeiben elhelyezett lámpák éjjel világítanak, ez jelzi a baglyok éjszakai aktivitását. A lámpákat várhatóan a tavasz végén szerelik be a kivitelezők – tette hozzá Mészáros Zoltán.

A falfestmény elkészülését a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. finanszírozta, a kivitelezést a Neopaint Works végezte, további támogatók a Vemévszer Kft., a Reider Optika, és a Hotel Veszprém voltak.

A baglyokat falra álmodó, a projektben a MOME végzős hallgatójaként részt vett Perecz Annabella elmondta, hogy a festmény grafikai stílusát az 50-es évek illusztrációs világa, az aprólékos kidolgozás és a limitált színhasználat ihlette. „Apró, fehér, különálló vonalkák által rajzolódnak ki a baglyok tollai a fekete alapon, erős kontrasztot alkotva. Mindezt az éjszakai erdők világát felidéző kék-sárga színkombináció egészíti ki. Remélem elnyeri majd a veszprémiek tetszését és örömet okoz nekik, amikor a bagolycsaládra tekintenek.” 

A leleplezés alkalmával Török László, a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark igazgatója elmondta, nagyon jó ötletnek tartja a fülesbaglyokat „behozni a városba”. Megköszönte a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak, hogy a művészeten keresztül mutatja meg a városlakóknak, ezeket a csodálatos madarakat. Kiemelte, a kezdeményezés a természetvédelmet szolgálja, hiszen amit ismerünk, azt védeni fogjuk. 

Az erdei fülesbagoly hazánk leggyakoribb bagoly faja, amely az év legnépszerűbb madara lett 2020-ban. Hazánkon kívül Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt övi területein és Észak-Afrikában található meg. A fülesbagoly a tudomány és a bölcsesség szimbóluma, a görög mitológiában Pallasz Athéné, a bölcsesség istennőjének szent állata volt. A görögök úgy hitték, a baglyok előtt nincsenek titkok, hatalmas szemeikkel mindent látnak.

Tervező: Perecz Annabella
Kurzus: VEB 2023 / MOME: City of Light
Kivitelező: Neopaint Works / Budapest
Finanszírozó: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Támogatta a Vemévszer Kft., a Reider Optika, és a Hotel Veszprém

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!