Új rendezvényközponttal gazdagodott a Balaton-felvidék

A 2020 márciusában megálmodott Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház 2022. december 17-én megnyitotta kapuit a népi, népzenei kultúra iránt érdeklődő közönség előtt. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával elkészült épületegyüttes helyszíne korábban a salföldi egyházi iskolának adott otthont, tervezése során pedig fontos szempont volt, hogy az épület a vidék építészeti örökségéhez illeszkedjen.

A Káli Kövek Közhasznú Alapítvány új kulturális központja négy épületből áll, amelyekben kiállítótermet, fedett szabadtéri színpadot, hozzá tartozó öltözőket és raktárhelységet, valamint éttermet és alkotóházi szálláshelyet is kialakítottak, így 3300 négyzetméteres területen egy csaknem 600 négyzetméter alapterületű létesítményt vehetnek birtokba a művészek és a rendezvények látogatói.

A megnyitó napján Navratil Andrea, Liszt Ferenc-díjas népdalénekes rövid műsora, Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész verselőadása, majd Szabó Csaba és a Tördemic táncegyüttes regölése köszöntötte a megnyitóra érkezett vendégeket, a gyermekek pedig karácsonyi ajándékkészítő foglalkozáson is reszt vehettek.

Dr. Navracsics Tibor Területfejlesztési Miniszter, a térség országgyűlési képviselője a megnyitón kiemelte:

Az Európai Unió országait Európa nemzetei alkotják, Európa Kulturális Fővárosát pedig az olyan helyek, mint a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház. Az egykoron vályogból épített iskola helyén, egy romos házból olyan közösségi központ lett, ahol nem azért állnak majd meg az emberek, mert elfáradtak, hanem azért, mert szeretnének feltöltődni.

 

A sajtótájékoztatón Csúri Ákos, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója ismertette az épület ötletének megszületésétől a megnyitóig bejárt utat, Lamos Péter, a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. ügyvezetője pedig elmondta, hogy az EKF program keretén belül fontos szempont volt, hogy a fejlesztési pályázatok a már meglévő épületek felújítását, az értékek és hagyományok megőrzését helyezzék előtérbe.

A tájba illeszkedő, népi motívumokat megőrző, de mégis 21. századi kulturális és közösségi épületegyüttes az egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztés jelenleg a Káli-medencében, amelynek támogatásával a VEB2023 EKF program célja, hogy a kulturális programéven túlmutató örökség jöjjön létre a helyi közösségek és idelátogatók számára.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat természetesen helyszínként is számít az elkészült kulturális központra, mely hagyományokhoz illeszkedő eseményekkel színesíti majd a régió kínálatát. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!