Újra nyüzsgő piac lesz a veszprémi Óváros téren

Nyolcvanöt év szünet után újra fergeteges piaci hangulat töltheti be Veszprém különleges formájú, csodálatos műemlék épületekkel körülvett főterét, az Óváros teret. A kéthetente, vasárnaponként reggeltől kora délutánig nyitva tartó piacot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program támogatásával szervezi újjá a Veszprémi Programiroda Kft.

Október 31-én nyílik meg az Óváros Piac és attól kezdve kéthetente piaci zsongás töltheti be a veszprémi Óváros teret. A romantikus, copf és szecessziós stílusú épületek hangulatos hátteret adnak a vasárnapi nyüzsgésnek. A régi-új piac lehetőséget ad a hétvégi bevásárlásra is, de a szervezők elsősorban az ünnepi piacot szeretnék újraéleszteni, amely újrateremti a közösségi teret ezen a nagy múltú helyszínen, lehetőséget adva találkozásokra, beszélgetésekre, családi programokra.

„Veszprém különösen szerencsés helyen fekszik: akár a Balaton, akár a Bakony negyedóra alatt elérhető, így a régió termelői el tudják hozni a térség kincseit, a kézműves termékeket, az ízes élelmiszereket.” mondta el Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere. Porga Gyula hozzátette: bár Veszprém a Közép- és Észak-Dunántúli régió egyik legfontosabb kulturális színtere, mégis sok az „üresjárat”, a fesztiválszezonon kívül. Ezeket a lehetőségeket ki kell használni és a város hagyományaira építkezve kell eseményekkel, élettel megtölteni. A vasárnapi piac éppen ilyen rendezvény lehet - mondta. 

A város és a VEB2023 EKF érdekei egymástól elválaszthatatlanok. Ezt jelzi, hogy az EKF program – elsősorban az Utcakép program segítségével - már eddig is sokat tett és tesz hamarosan a belváros, az Óváros és környékének élettel való megtöltése érdekében.” - mondta Mészáros Zoltán a VEB 2023 Zrt. programfejlesztési főtanácsadója. „Arra is készülünk, hogy az idelátogatók a térre kiülve egy kockás abroszos kisasztal mellett akár enni-inni, vagy kávézni is tudjanak, mert ez teremti majd meg az igazi hangulatot.” – tette hozzá. 

A szervezők jó idő esetén nyüzsgő piacra számítanak: már 30-nál is több standot foglaltak le a város és a környék termelői, árusai. Kézműves sajtok, húsáruk, szappanok, szörpök, levendulás termékek, de a házi sör, és a minőségi pincészetek borai is megvásárolhatóak lesznek. Az Óváros Piac segíti majd az adventi készülődést is, mert lesznek dekorációs tárgyak, kerámiák, könyvek – szóval minden, amit ajándékozni lehet.

A kínálat változatos lesz: a szervezők folyamatosan várják újabb árusok és kereskedők jelentkezését az [email protected] címen.

A piac kéthetente vasárnaponként 8:00 – 14:00 óta között lesz nyitva. Piaci napok ebben az évben: október 31., november 14., november 28., december 12., december 19. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!