Újszerű komolyzenei élmények a Káli-medencében

Kultúra

Július 27-e és 30-a között a Káli Klasszik Fesztivál & Nyári Akadémia a komolyzene központjává teszi a Káli-medencét.

Fejes Krisztina zongoraművész, a Káli Klasszik megálmodója azzal a céllal hívta életre a rendezvényt, hogy kiemelje a klasszikus zenét a fővárosból, a koncerttermekből és elvigye a Bakony-Balaton régió településeire, az Európa Kulturális Fővárosa támogatásával. 

"A Káli Klasszik Fesztivál & Nyári Akadémia küldetéstudatunk és missziónk égisze alatt született, mert hiszünk benne, hogy a klasszikus zenét ki lehet mozdítani a koncerttermekből és érdemes egy új, inspiratív környezetbe helyezni. A fiatal, neves művészek által előadott intim hangulatú koncertek, művészeti előadások, programok és a Balaton-felvidék bensőséges atmoszférája képes arra, hogy újszerű élményt nyújtson és kizökkentse a hallgatót a mindennapokból." - Fejes Krisztina zongoraművész, a fesztivál megálmodója és alapítója, művészeti vezetője.

Fotó: 4K Media Studio

A négy napos rendezvény alatt a Fejes Academy a diákjainak mesterkurzusokat szervez, ingyenes hangversenyeket ad, illetve képzőművészeti kiállítást és ismeretterjesztő előadást szervez július végén Kékkúton, Badacsonytomajon, Ábrahámhegyen és Káptalantótiban. A fesztivál, bár első alkalommal kerül megrendezésre, de nem előzmény nélküli és célja a fenntarthatóság. A tavalyi évben Gernyeszegen, a Teleki-kastélyban a Fejes Academy szervezett egy egynapon minifesztivált GernyeFeszt néven a művészekkel, melyet az idei Balaton-felvidéki eseménysorozat követ.

Polgár Éva zongoraművész és a mesterkurzus egyik tanára elmondta, hogy a Nyári Akadémia mesterkurzusain az egyesület mentorált tanítványai vehetnek részt térítésmentesen, de a képzésen túl nemzetközi ösztöndíjlehetőséggel, karriertanácsadással és portfólióépítéssel is segítik a művészeket, ezzel is adva komoly támogatást és mentorálást.

Fotó: 4K Media Studio

Vikman Pál, a Bakony-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program komolyzenei programmenedzsere azért is örült az esemény megrendezésének, mert csodás helyszíneken csendülhetnek fel komolyzenei művek a régióban, mert hiszi, hogy a minőségi élőzenének közösségteremtő ereje van és ezzel tökéletesen beleilleszkedik az EKF törekvéseibe.

Fotó: 4K Media Studio

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!