Vers elvitelre - különleges akcióval ünnepeljük a magyar költészet napját

Április 9 és 13. között könyvjelzőkön tesszük közzé a régióban élő vagy alkotó költők egy-egy versét.

klt

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a veszprémi Művészetek Házával közösen különleges akcióval ünnepli az április 11-ei magyar költészet napját. 
A Vers elvitelre című kampány célja, hogy népszerűsítsük a költészetet és a régióban élő vagy alkotó költőket, így az ő verseiket könyvjelzőkre nyomtatva elhelyezzük a régióból hozzánk csatlakozó vendéglátóhelyeken, ahol a vendégek ezeket elviteles ételekhez és borokhoz kapják ajándékba. 
A költészet napi programhoz Éltető Erzsébet, Fenyvesi Ottó, Géczi János, Lanczkor Gábor, Szálinger Balázs és Tungli M. Klára költők verseiből válogattak a szervezők.

"A versek kiválasztásának szempontja egyrészről az volt, hogy a régióban élő költők minden generációja képviseltetve legyen, másrészről azt is fontosnak tartottuk, hogy bemutassuk, Keszthelytől Várpalotáig olyan kortárs költők élnek és alkotnak közöttünk, akikre joggal lehetünk büszkék. Természetesen a József Attila-díjas alkotókat semmiképp sem szerettük volna kihagyni, de fontosnak gondoltuk azt is, hogy a régiós költészet elképesztő sokszínűségére rávilágíthassunk." – mondta el Varga Richárd, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere.

Az ajándék verses könyvjelzőkkel a magyar líra ünnepe és a kortárs költészet népszerűsítése mellett szeretnénk ráirányítani a figyelmet a helyi vendéglátósokra is, akik a jelenlegi nehéz időszakban elviteles vagy házhoz szállításos szolgáltatásokkal tartják életben a régió gasztronómiáját.

Az akcióhoz kapcsolódva játékot is hirdetünk, amelynek célja, hogy mozgósítsuk a régióban élőket vagy kirándulókat és a lehető legtöbb verssel - és persze kedvenc vendéglátóhelyeinkkel - árasszuk el a közösségi média oldalakat. 
Játszani a VEB2023 EKF Facebook oldalán lehet az akció időtartama alatt (április 9-13.), a játékosoknak mindössze annyi a teendőjük, hogy megosztanak egy képet a könyvjelzőről és a helyről, ahol ajándékba kapták, a posztba pedig beleírják a #VEB2023verselvitelre hashtaget, illetve megjelölik a kávézót, éttermet, borbárt, ahol fogyasztottak. A nyereményt - ami egy EKF-es ajándékcsomag - április 14-én sorsoljuk majd ki, szintén a Facebook oldalunkon, amit folyamatosan frissítünk, ezért érdemes figyelemmel követni az akció ideje alatt. 

A csatlakozó verspontok: 

Andriska Pékbisztró
BazsaLicom Bisztró és FoodTruck
Búzalelke
Chill Bistro
Elefánt étterem
Fricska étteremlakás
Hableány
Hotel Historia Malomkert
Istvándy Birtok és Borműhely
Karolina Kávéház & Koktélbár [Balatonfüred]
Kedvencem Wok & Bar
Kővirág - Étel, Ital, Ágy
Kredenc
MÓR24
Nosztalgia Garden Ízkertészet
Makmoiselle pékség
Oliva Hotel és Étterem
Pláne Badacsony borterasz
Szent Donát Borkúria
Tagyon Birtok
Tizen1
Vánkos
Villa Delikát -Balatonfüred
Von Beőthy Pince
Zelna Borbár és Vinotéka

Ünnepeljük együtt a magyar költészet napját! 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!